HAREIDE: De høyeste stemmene i det norske medielandskapet ligner til forveksling på de ekkokamre de selv ynder å kritisere. Det som kommer i deres vei knuses under hovene til flokken i full galopp, skriver Jarle Mong. På bildet ser vi RBK-trenger Åge Hareide. Foto: Terje Bendiksby/NTB

En kamp selv Åge Hareide ikke kan vinne

Det er ingen sak å elske sine trosfeller, det er i møte med motstandere nestekjærligheten blir satt på prøve.

For snart et år siden ble Åge Hareide utnevnt til dansk ridder av Dannebrogordenen.

Hovedpersonene fra Danmarks åpningskamp mot Finland, Christian Eriksen og Simon Kjær, har gjentatte ganger understreket at Hareide har lagt fundamentet for det danske landslaget som har imponert under sommerens EM. Hareide blir beskrevet som en varm og tillitvekkende trener.

Torsdag gikk det imidlertid veldig galt for RBK-treneren. Det er mulig Hareide ikke ble brifet godt nok på forhånd.

Hareide har kanskje vært for opptatt med å kvalifisere Danmark til nye mesterskap og med å gjenoppbygge Rosenborg.

Noe fra leveren glapp i hvert fall ut av munnen på Hareide. Sunnmøringen glemte seg av et øyeblikk, og da var det for sent.

Hareide kan ha vært for opptatt til å få med seg hva som har skjedd med åndsklimaet her på berget de siste årene.

Hareide gav nemlig torsdag sin skjebnesvangre støtte til UEFA som nylig har fått knallhard kritikk etter at de nektet ordføreren i Munchen å lyse opp Allianz Arena i regnbuefarger.

Hareide uttalte at han ville «at fotballen skulle være fri for politikk og andre propagandasaker som Pride er».

Reaksjonene lot ikke vente på seg. NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt kunne «knapt tro at Hareide har kommet med uttalelsene».

Han er «provosert og dypt skuffet» over Hareides utspill og mener RBK- treneren «er helt på bærtur» Å kalle Pride propaganda er ifølge NRK-profilen reaksjonært og utdatert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjert Moldestad i supporteralliansen foreslår «at noen bør sette seg ned å ta en alvorsprat med Åge Hareide» samtidig som horder av RBK-supportere har et prekært behov for å ytre at de skammer seg på sitt eget lags vegne.

BT-kommentatoren Jens Kihl mente at Åge Hareides synspunkter var hatprat. Da Kihl ble bedt om å grunngi dette svarte Kihl at han var så lei hvite hetero menn som forsøker å belære ham.

Kulturminister Abid Raja krevde en uforbeholden unnskyldning fra Hareide.

De samme kommentatorene som i rekordfart har kanonisert Simon Kjær og Kasper Hjulmand står nå klar til å bannlyse Åge Hareide. Det danske eventyret har fått sitt norske troll.

Kjærlighetens og toleransens riddere har gått så hardt til verks at RBK og Åge Hareide fortvilet har løpt til skriftestolen. De stod fredag skolerett og forsikret alle om at de støtter Pride og at Hareide er lei seg for at han brukte ordet propaganda.

Dette er imidlertid ikke nok for Birger Løfaldli i Adressavisen og Saltvedt i NRK. De mener at Hareide har skadet RBKs omdømme og at det i 2021 ikke er slik at man kan ha en trener som uttrykker seg på tvers at tidsånden om man vil være ledende i Norge.

Saltvedt er ikke overbevist om at Hareides anger er ekte. Ifølge Saltvedt bør Hareide stille i full regnbue-mundur i fredagens kamp mot LSK. Slik lyder Herrens ord i mangfoldets katedral.

Den norske danske ridderen har møtt på en drage han umulig kan beseire. Pride-inkvisisjonen er mer dogmatisk enn den spanske og ligner mer på tankepolitiet i Orwells dystopiske 1984.

De høyeste stemmene i det norske medielandskapet ligner til forveksling på de ekkokamre de selv ynder å kritisere. Det som kommer i deres vei knuses under hovene til flokken i full galopp.

Slik lyder Herrens ord i mangfoldets katedral.

Responsen knyttet til Hareides utspill er som en avgrunn av paradoksal inkonsekvens. Man snakker høyt om respekt og toleranse, men tåler ikke at andre har motstridende oppfatninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man vil bekjempe skam, men ber andre skamme seg og skammer seg til og med på andres vegne. De som protesterer mest høylytt over fordømmelse og fordommer plasserer nå sin angivelige meningsmotstander i offentlig gapestokk basert på noen korte betraktninger.

«All is love» proklameres overalt, men hvor tok nestekjærligheten veien? Det er ingen sak å elske sine trosfeller, det er i møte med motstandere nestekjærligheten blir satt på prøve.

Det mest ironiske er at responsen på Hareides utspill faktisk har vist at Hareide har helt rett. Pride-bevegelsen har klare totalitære trekk, og det er nærliggende å bruke begrepet propaganda.

Propagandaens primære funksjon er at den formidler koder for handlingsvalg. Koder for hvem og hva som skal anses som latterlig i et samfunn, på en slik måte at det er vanskelig å komme med motforestillinger.

Propagandaen preges av et enten/eller-språk. God eller ond, dum eller klok.

Man tar i bruk symboler, slagord og andre sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger. Dette er en presis beskrivelse av Pride-bevegelsens misjonsvirksomhet.

Åge Hareide ser ut til å ha trukket «vinnerloddet», ridderen er forvandlet til dum, ondskapsfull klovn på et øyeblikk. Hva slags menneske Hareide egentlig er synes totalt irrelevant.

Ingen ser ut til å være interessert i en prinsipiell diskusjon omkring idrett og politikk, man er isteden travelt opptatt med å klistre merkelapper.

Jeg for min del har et trøstens ord til den hardt prøvede RBK-treneren. Du skal vite, Åge, at jo lenger et samfunn beveger seg bort fra sannheten, jo mer vil man hate den som taler den.