I KAMP: Bjørn Godeseth kjempet på Gaza for IDF. Det er ikke det samme som å kjempe for IS, mener KrF. FOTO: Alexander Solheim

En helt på Gaza-stripen

I våre øyne er IDF-soldaten Bjørn Godeseth slett ingen skurk. Han ligner mye mer på en helt.

På sosiale medier raser debatten etter Dagens sterke historie om norsk-israelske Bjørn Godeseth som var skarpskytter for IDF, den israelske hæren på Gaza-stripen.

LES BAKGRUNN: Norske Bjørn var skarpskytter for Israel på Gaza-stripen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det mangler ikke på harde ord. Rekorden i usaklighet er det likevel organisasjonene Røde Kors og Palestinakomitéen som setter. De sammenligner begge Bjørn Godeseths avtjening av verneplikten for sitt hjemland med å verve seg for å bedrive terrorvirksomhet på vegne av Den islamske stat.

For oss er det uforståelig at to presumptivt seriøse organisasjoner i det hele tatt kan tenke på å gjøre en slik jamføring.

Å utføre førstegangstjeneste i de militære styrkene i et demokratisk land er selvfølgelig noe helt annet enn å la seg innrullere i den kanskje mest ekstreme terrorgruppen på jordens overflate.

Hvis man så til de grader har latt seg forblinde av uviljen mot staten Israel at man ikke evner å se denne åpenbare forskjellen, blir det svært vanskelig å føre en seriøs debatt.

Det er dessuten veldig enkelt å sitte her oppe i trygge Norge og ha sterke meninger om hvordan nasjoner som kontinuerlig befinner seg i en krigssituasjon løser sine sikkerhetsutfordringer.

Her i Norge er vi mer eller mindre i ferd med å avvikle den tvungne verneplikten. En stadig mindre del av årskullene blir kalt inn til tjeneste i det norske forsvaret. I Israel er forholdene helt annerledes. Den jødiske staten har ikke råd til å unne seg en slik luksus.

Landets sikkerhetssituasjon er så utfordrende at IDF trenger alle de soldatene de kan få. Derfor er det fortsatt slik at alle israelske menn har tre års militær plikttjeneste, alle kvinner har to.

Det er også forbundet med en helt annen fare å gjøre militærtjeneste i Israel enn i Norge. Her i landet avtjenes førstegangstjenesten stort sett uten annen risiko enn å i verste fall måtte fryse litt i et knappetelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Sammenligner Israels-krigere med islamske terrorister

I Israel gjennomføres verneplikten med reell fare for eget liv. Hvert år drepes en rekke israelske vernepliktige i terrorangrep eller i direkte militære konfrontasjoner med terrorister.

Eller de stikkes ned på åpen gate fordi de bærer uniform, slik det skjedde med en 20-årig IDF-soldat på jernbanestasjonen i Tel Aviv så sent som på mandag.

Israelske mødre som tar avskjed med sine sønner og døtre som skal inn i det militære, vet at det finnes en mulighet for at de returnerer i en kiste.

Med dobbelt statsborgerskap var Bjørn Godeseth ikke forpliktet til å gjøre militærtjeneste i Israel. Han hadde allerede avtjent verneplikten i Norge. Likevel ønsket han også å tjene sitt andre fedreland, Israel.

På tross av risikoen.

I våre øyne er IDF-soldaten Bjørn Godeseth slett ingen skurk. Han ligner mye mer på en helt.

Les også
– Grovt å sammenligne IS med Israels hærBjørn Godeseth
Les også
Sammenligner seg med norske Afghanistan-soldater
Les også
– Flytt fra Israel til Gaza eller Ramallah
Les også
Norske Bjørn var skarpskytter for Israel på Gaza-stripenBjørn Godeseth