KONSENTRERT: Det altoverskyggende moment som konferansen pekte på, og som roper oss ut til planting av nye fellesskap og forsamlinger, er dette: Hva var grunnen til at Jesus kom til jorda? Det svarer han på i Luk 19,10: For Menneskesønnen er kommet for å lete etter de bortkomne og berge dem, skriver Rolf Ekenes. På bildet ser vi menighetsplantere som følger nøye med under Sendt Norges læringsfellesskap på Gardermoen i forrige uke.

Plante ny menighet? Helt umulig

Ofte er det å etablere nye menigheter den beste måten å nå ufrelste på. Det innebærer selvfølgelig å flytte på noen allerede kristne i startfasen. Men bare kristenflytting er ikke genuin menighetsplanting.

Omtrent slik ordla han seg, en av deltakerne på den store Sendt-konferansen om menighetsplanting forleden. Mer enn 150 deltakere fra 15 kirkesamfunn og organisasjoner satte hverandre stevne for å skape et nytt momentum for å «tenke ut av boksen» og legge en strategi for multiplisering av menigheter. 400 nye menigheter innen 2025 er Sendt Norge – tidligere Dawn – sitt ambisiøse mål.

Men vår pessimistiske venn kom til konferansen nærmest med ryggen først, full av skepsis. Bare å få plantet den tanke i modermenigheten å skulle etablere en ny, liten menighet som et utspring fra hovedmenigheten framsto som håpløs. For ikke å si: å faktisk plante en menighet, ikke bare en tanke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke var det tradisjon for å tenke slik i den menigheten han var pastor. Dessuten hadde de neimen ikke flere ressurser enn de trengte selv. De ønsket ikke å bli færre, tvert imot. Da ga de ikke fra seg folk, i hvert fall ikke de beste.

Etter to intense, utfordrende og inspirerende dager på Gardermoen lød det annerledes fra skeptikeren. Nå hadde han ikke bare fått skutt ned noen av sine mest planteskeptiske ballonger. Han var tvert imot blitt overbevist om at å plante en dattermenighet like gjerne kunne bety selv å vokse. Han var entusiastisk.

Samtidig var det en selvransakelsens tid for de 150 kirkelederne og menighetsplanterne som var samlet på Gardermoen. Det plantes ikke mange nye menigheter i Norge for tiden. Selv om alle erkjenner at jo flere menigheter, jo flere nås med evangeliet. Hva er det som skaper så mange hindere for planting av nye menigheter rundt omkring i vårt land? Her er noen svar:

I de fleste kirkesamfunn er det ikke kultur for å tenke planting av nye menigheter. For mye mett tilfredshet med status quo. For krevende å plante en ny menighet. Små menigheter er opptatt av å vokse, ikke av å «skalle av». For få nyfrelste i menigheten som skaper nød for å nå videre ut. Et uforløst lederskap som ikke evner å løfte fram tanken om planting.

Lista kunne vært lenger. Men det altoverskyggende moment som konferansen pekte på, og som roper oss ut til planting av nye fellesskap og forsamlinger, er dette: Hva var grunnen til at Jesus kom til jorda? Det svarer han på i Luk 19,10: For Menneskesønnen er kommet for å lete etter de bortkomne og berge dem.

Det samme vil han at vi skal gjøre. Ofte er det å etablere nye menigheter den beste måten å nå ufrelste på. Det innebærer selvfølgelig å flytte på noen allerede kristne i startfasen. Men bare kristenflytting er ikke genuin menighetsplanting. Det store mål med alt vi gjør i kirke og misjon er dette – for å si det med Paulus i 1.Kor 9,22: For de svake er jeg blitt svak, for å vinne de svake. For alle er jeg blitt alt, for på alle mulige måter å frelse noen.

Bli med i debatten!

For å kunne kommentere artikler på DagensDebatt.no - og for å kunne starte nye debatter, må du må være registrert - og innlogget - på Facebook

I tillegg må du registere deg som bruker av DagensDebatt.no. Trykk på «registrer deg» øverst til høyre på denne siden.

Her finner du de enkle debattreglene våre.

-----

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: redaksjonen@dagen.no

Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

-----

Ukentlig nyhetsbrev: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

* Følg gjerne Dagen på Facebook

Les også
– Mulig for flere å plante menighet
Les også
Møtes for å snu negativ trend
Les også
Europa lærer kirkeplanting av nordmenn
Les også
Nytt navn på gammelt nettverk
Les også
Hvordan krysse Jordanelva
Les også
NLM starter ny menighet i Groruddalen
Les også
«Brødre» styrer mot felles fremtid