For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold vi publiserer

☀️ SOMMERKAMPANJE 1 krone, ut august Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

| Debatt

Daniels bok: Hva nytt har skjedd på forskningsfronten siden 1949?

FORSKNING: Er Daniels bok skrevet i det sjette eller nærmere det andre århundret før Kristus?
Publisert

Professor emeritus i teologi ved NLA Høgskolen, Torleif Elgvin, hevder i et innlegg på dagen.no 29/6 blant annet: «Den delen av Daniels bok som er skrevet på hebraisk, er ikke skrevet på bibelhebraisk fra 6. århundre, men med en langt senere hebraisk språkform, som ligger nært Dødehavstekster fra 2. århundre.» 

Når en fagmann som Elgvin argumenterer slik, så synes jeg han skylder å opplyse oss nærmere om hva nytt som har skjedd på forskningsfronten siden Edward J. Youngs grundige kommentar til Daniels bok utkom i 1949 (10. opplag 1978). For fagmannen Young fant jo ikke noen vektige argumenter for å sette spørsmålstegn ved at Daniels bok var skrevet i det 6. århundre f.Kr., fremgår det av boken hans: «The Prophecy of Daniel. A Commentary», Grand Rapids, MI, USA, 10. opplag 1978, s. 22f.

Men ifølge Elgvin har altså forskningen på Dødehavsrullene siden Youngs bok utkom gitt tungtveiende argumenter for at den form for hebraisk som er benyttet i Daniels bok må stamme fra et senere tidspunkt enn det 6. årh. f.Kr.

Powered by Labrador CMS