Barn som banner

Bannende barn var morsomt på Dagbladets ikoniske forside i 1989. Det var ikke like festlig i helgens Nytt på nytt.

LES:

«La barna banne». Det var Dagbladets førstesidetittel som med fete typer på lyste mot det norske folk fra avisstativene om morgenen den 10. november 1989.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Snart tre tiår senere er dette fortsatt den forsiden i Dagbladets historie som omgivelsene har ledd mest av. Humringen var faktisk så høylydt at nabofolket vårt i øst ble smittet av den, de også. På den andre siden av kjølen ble Dagbla-forsiden vist frem på svensk TV som en slags norskevits.

Det var bare i Dagbladets egen redaksjon man ikke lo. Grunnen var nemlig at stort sett alle andre aviser verden over hadde fått med seg det store som hadde skjedd natten mellom 9. og 10. november.

Berlin-muren hadde falt og verdenshistorie var skrevet. Medier kloden rundt hadde tatt frem de virkelig store bokstavene for å beskrive de dramatiske omveltningene. Den dagen ble det laget ikoniske forsider i mange land.

Den kanskje aller beste ble skapt nettopp i Berlin. På sin førsteside forkynte Berliner Zeitung: «Die Mauer ist weg! Berlin ist wieder Berlin!».

Men på desken i Dagbladet hadde man funnet ut at det var en annen sak som var viktigere enn dramaet i Tyskland og avslutningen av den kalde krigen. En barnepsykolog ved navn Magne Raundalen hadde nemlig gitt et intervju til avisen der han anbefalte at barn burde banne mer.

Forsidesnekkerne i Dagbladet fant ut at det måtte da være et saftig forsideoppslag for en avis med tidvis hardtslående anti-religiøs agenda.

Hø, hø, barn som banner, det må da være tabloid pirrende, tenkte man på Dagblad-desken mens bildene av jublende menneskemengder i Berlin flimret på TV-skjermene i bakgrunnen. Så ble da til slutt Dagbladets forside 10. november 1989 ikonisk, den også. På sin egen måte. Som humor.

Vi kom til å tenke på dette lille stykket pressehistorie da Nytt på nytts Bård Tufte Johansen i helgen forsøkte å lage humor av barnebanning. Mens Dagbladets bannende barn ble en ufrivillig morsomhet, ble barnebanne-humoren i Nytt på nytt ganske krampaktig, synes vi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Programlederen hadde invitert en gruppe barnehagebarn inn i studio for å synge hitlåten «Fy faen» som artistene Hkeem og Temur har hatt stor suksess med i år. Låtvalget skulle illustrere behovet for nye sangklassikere i norske barnehager. En ny undersøkelse viser at sangene som synges der stort sett stammer fra 60- og 70-tallet.

Rasende morsomt var innslaget kanskje ikke. Det så ikke sånn ut på stemningen i studio heller. De mange som har klaget til Kringkastingsrådet lo i hvert fall definitivt ikke.

Klagebunken på bannende barnehagebarn i Nytt på Nytt nærmer seg nå 200 og innslaget kommer dermed høyt opp på listen over innklagede program i 2017.

Vi forstår selvfølgelig at dette er satire og humor og som sådan ganske uangripelig. Men de som klager på programmet har likevel vår støtte.

NRK er den eneste mediebedriften som kan sende ut en tvungen abonnementsfaktura til nesten samtlige norske husstander. Da er det en selvfølge at linsensbetalerne må få lov å si sin mening om programmene som sendes. Også de NRK-abonnentene som fullt forståelig ikke liker å få bannende unger i førskolealder inn i TV-ruten på fredagskvelden.