Å kombinere yoga og meditasjon med Jesus

Nettopp fordi yoga kombinerer pust, bevegelse og meditasjon så godt sammen, er den et velegnet verktøy til å finne nærhet med Gud. Men holy yoga har definert klart at vi søker én Herre, og det er Jesus!

*Klikk her for å lese flere artikler og debattinnlegg om yoga ogmeditasjon

-----

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi som kristne kaster bådemeditasjon ogyoga ut med badevannet grunnet mangel på kunnskap.

Annie Schaug sier i Dagen den 12. oktober så riktig at det er en åndelig forvirring i vår tid, nettopp blant kristne. Men den åndelige forvirringen starter aller først medvår egen kristne identitet, og ikke med sammenblanding av andrereligioner ellerfilosofier, og da spesieltyoga.

Jeg vil derfor også adressere noen av de gjentatte mytene som befinner seg i landskapet av kristne yogadebatter.

Det er ingen automatikk i at all yoga erbuddhistisk ellerhinduistisk, eller overgitt det okkulte.

Jeg jobber medholy yoga i Norge, en kristen yoga-retning, og elevene kommer for å oppleve Guds nærhet.

I våre holy yoga-timer har verken pust, bevegelse, eller meditative fokus noe åndelig til felles medNew Age, buddhisme, hinduisme elleryogaens langt eldre opphav å gjøre.

Nettopp fordi yoga kombinerer pust, bevegelse og meditasjon så godt sammen, er den et velegnet verktøy til å finne nærhet med Gud. Men holy yoga har definert klart at vi søker én Herre, og det erJesus!

Å søke Gud gjennom yoga er derfor ikke ensbetydende med det okkulte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Schaug sier såriktig at vi bør ha god kunnskap om alternativåndelighet, men samtidig er hun med på å stigmatisere ordet meditasjon. Skal dette ordet plutseligtilhøre østlig kultur?

Jeg skjønner at Schaug er mer forsiktig med å bruke begrepet på grunn av sin bakgrunn, men vi kommer ikke forbi at meditasjon i en kristen kontekst handler om å søkeGuds nærhet, med et fokus og en intensjon som inkluderer hele vårt vesen. Jeg stiller meg derfor uforstående til at vi som kristne «svartelister» ord eller begrep som ikke er ment å assosieres med noe okkult.

Meditasjon er et etablert folkelig begrep, og som fenomen har det svært lange røtter innen kristen åndelighet, en arv vi bygger på den dag i dag.Holy yoga er som moderne meditasjonsform et nytt skudd på denne stammen, og som våre åndelige forfedre tilber vi på samme måte Gud med alt vi er og alt vi har; ånd, sjel og kropp.

Som også Schaug understreker, er det flere mennesker enn noensinne som søker noe åndelig, og mange via yoga. Men om vi som kristne ledere tar meditasjon ut av kristen, åndelig og historisk kontekst, ender vi opp med å overlate søkende mennesker til det alternative på grunn av frykt.

Sier vi at yoga som ytreform er «no-touch» uten noen form for nyansering, sier vi også og at yoga har autoritet over Jesus. I stedet for å anklage de som går inn i «avarter av andre religioner» som Schaug kaller det, bør vi heller spørre oss selv:

«Hvorfor det er så mange, både kristne og ikke-kristne, som søker denne typen åndelighet?»

Vår største åndelige forvirring er ikke er på grunn av andre religioners innblanding, men at vår egen kristne identitet er uklar! Og hvis vi som kristne forkaster det Gud har gitt oss og velsignet, hvordan skal vi da kunne kjenne igjen det som ikke er av Gud? Skal tro holde seg levende, må den først og fremst vekk fra form og fokusere på åvære heller enn å gjøre. I praksis betyr det å finne tilbake til en identitet som sønner og døtre av en kjærlig Far. Dét er det åndelig sprengkraft i!

Jesus er altså Konge over holy yoga, ikke Buddha eller New Age!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jesus eier faktisk yoga. Tenk på det!

Holy yoga praktiserer at vi med Jesus i fokus har kongelig mandat til å sette navnet Jesus på hva det enn måtte være. Derfor kan jeg også si atJesus +yoga = sant.

-----

Klikk her for å lese flere artikler og debattinnlegg om yoga ogmeditasjon

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Les også: