RESTRIKSJONER: Mange kirker var godt i gang med comebacket da Norge nok en gang ble tvunget til kraftige restriksjoner like før jul. Foto: Adobe Stock

Setback – step back – comeback

Det høres kanskje noe svulstig og amerikansk ut, men mønsteret gjenkjennes fra Bibelen og våre liv.

Jeg husker fortsatt setningen «When you have a setback, don't take a step back … God is preparing your comeback» (på norsk: Når du får et tilbakeslag, ikke ta et skritt tilbake ... Gud forbereder ditt comeback) fra en tale av en amerikansk predikant på slutten av 90-tallet.

Før du «logger av» og tenker «typisk svulstig amerikansk predikant-retorikk», vil jeg oppfordre deg til å tenke gjennom om ikke dette mønsteret faktisk går igjen i bibelhistorien og i vår virkelighet.

Les også
Trenger vi kristne konferanser?

Livets sesonger

Kong David hadde utfordringer (setback) forårsaket av både seg selv og andre. Nehemja opplevde ytre press fra omverden og indre uro i flokken. Job gikk fra rik og vellykket, til å miste alt.

Peter var på randen av konkurs med sin fiskebedrift og Paulus opplevde både uvær, arrestasjon og fangenskap.

Listen kunne vært mye lenger, men mønsteret er klart; Bibelen er full av personer som opplevde perioder med tilbakeslag. Peter sier noe om at dette er noe vi alle bør forvente (1 Pet 4,12). Like sikkert som at året har sesonger, er det at livsløpet har sesonger.

KNUT IDLAND: Leder for Pinse Menighetsliv og pastor i Betel, Hommersåk. Foto: Eivind Tveter

Finnes en vei tilbake

Vi er selvsagt ikke upåvirket av kjipe ting som skjer i liv og menighet. Et «setback» gjør noe med oss og vi tvinges ofte til å ta både et og to skritt tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det fins en mengde ulike typer tilbakeslag hvor vår ryggmargsrefleks er å velge avlysning, passivitet, resignasjon, å unngå folk, bygge murer og trekke oss unna Gud og menighet.

En ånd av resignasjon er den største trusselen ved et tilbakeslag. En ånd av tro til Gud er vår største mulighet og ressurs (jfr. 4 Mos 13–14 med historien om Josva, Kaleb og de ti andre speiderne). Bibelhistorien viser igjen og igjen at det finnes en vei tilbake. Gud er comebackets Gud.

Comeback er mulig fordi Gud er nådig og alltid full av tanker om framtid og håp. Det er avgjørende at vi ikke mister perspektivet og troen på at Gud har en vei tilbake etter et tilbakeslag.

Comeback er mulig fordi Gud er nådig og alltid full av tanker om framtid og håp.

Jeg tok nylig en runde med gjengen i mannsgruppa jeg leder. Interessant nok vitnet de fleste om at den største veksten i eget trosliv har skjedd i forbindelse med tøffe sesonger hvor de valgte å stole på Gud.

Erfaringen av at Gud ledet både i og gjennom stormen, styrket troen.

Kirkens tilbakeslag

Covid er et gigantisk tilbakeslag for kirken både globalt, nasjonalt og lokalt. Rapporter fra kolleger i pinsekarismatiske sammenhenger både i USA, Australia og Europa indikerer at mange kirker er halvert i deltakelse og kirkeaktive som et resultat av pandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slike eksempler fins også i Norge, selv om det heldigvis ser noe lysere ut de fleste steder. Mange kirker var godt i gang med comebacket da Norge nok en gang ble tvunget til kraftige restriksjoner like før jul.

Kirkens comeback

I Pinsebevegelsen hadde vi gledet oss til å endelig samles igjen til Led-konferanse. Slik blir det ikke. Å legge ned var likevel aldri et alternativ. Resignasjon og passivitet gjør bare tilbakeslaget større og veien tilbake lenger.

Derfor er planen vår å samle massevis av medarbeider-team fra hele landet til en kort digital Led22 med overskriften «Sammen om comeback».

Les også
Menighetens gode rykte

Vi sikter på en gratis livesending lørdag 5. februar kl. 10.00–12.22 (2 timer og 22 minutter i 2022) med fullt fokus på hva som er veien tilbake for kirken lokalt.

Gjennom seks sesjoner på 20 minutter og 22 sekunder skal vi gi deg både tro på og tips til hvordan vi kan stå sammen om kirkens comeback.

Vi er overbevist om at Ånden vil gi oss retningsgivende signaler for 2022. Logg på!