ÆRE: Når du skal gi en gave til en kongelig, så gir du ikke fordi de trenger det. Foto: Adobe Stock

Hva skal man gi til en konge?

Svaret er oss. Hele oss.

Den britiske dronning Elisabeth har fått utrolig mange rare presanger, og har offentliggjort en liste for at folk ikke skal gi dobbelt opp.

Listen forteller at hun allerede har fått to dovendyr fra Brasil, to bevere fra Canada, en elefant fra Kamerun, et sverd laget av haitenner fra den karibiske øya Kiribati og en pose med lilla salt fra De britiske Jomfruøyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Misjonstilpasset, ikke markedstilpasset

Når du skal gi en gave til en kongelig, så gir du ikke fordi de trenger det. Du gir fordi du vil ære den personen med det du gir. Du gir noe du er glad i, og kanskje noe du selv trenger. Du vet den personen ikke trenger det, men nettopp at du gjør det, gir ære til den som mottar det.

De vise menn

I den første julen var det noen vise menn fra Østen som kom til stedet der Jesus ble født. Historien hadde mest sannsynlig vært annerledes om det hadde vært kvinner. Da hadde de spurt om veien enda tidligere, ankommet tidsnok, hjulpet til med fødselen, vasket stallen, laget mat og tatt med bleier til babyen. Men, de var menn og det var slik det skjedde:

«… stjernen som de hadde sett gå opp, gikk foran dem inntil den ble stående over stedet der barnet var. Da de så stjernen, ble de fylt av jublende glede. De gikk inn i huset og fikk se barnet hos moren, Maria, og de falt på kne og hyllet ham. Så åpnet de skrinene sine og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra» (Matt 2,9–11).

Les også
Bevegelse kjennetegner Pinsebevegelsen

De fulgte lyset fra stjernen med forventning, ble fylt av jublende glede og da de fikk se Jesus, 
falt de på kne og hyllet ham. Og så skjer det noe til ettertanke og etterfølgelse: Først ser de ham, så gir de til ham. For Jesus trenger ikke våre gaver, han trenger at vi ser ham!

De faller ned, hyller ham og åpner skrinene sine. De har ikke tatt med noe Jesus trenger – de har tatt med noe som forteller at de er glad i ham. Gaver som ærer ham, viser respekt og kjærlighet for den han er.

ØYSTEIN GJERME: Leder for Pinsebevegelsen, hovedpastor i Salt. Foto: Astrid Dalehaug Norheim

Symboler

Det er mange forslag til hvilken symbolikk som skal legges i gavene. Bruken av gull, røkelse og myrra i helligdommen Tabernaklet er ett perspektiv, og vi kan forstå det slik:

Den første gaven er gull. Inventaret i Tabernaklet var enten helt gull, dekket i gull eller vevd med gull. Gull forteller om evig kjærlighet. Vismennene sier til Jesus: «Vi elsker deg!»

Les også
Uten pinse ingen kirke

Den andre gaven er røkelse. Inne i Tabernaklet var det et sted som var det aller helligste, og der skulle det brenne røkelse. Ordet «luft» eller «pust» i Bibelens språk er det samme som «Ånd.» Vismennene sier: «Vi vil ha din Ånd og lære av deg.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den tredje gaven var myrra, en ingrediens som har blitt brukt i oljer, medisiner og parfymer i tusenvis av år. Det var en av ingrediensene i salven som ble brukt til å salve Aron og sønnene hans til prestetjeneste i den første helligdommen.

Vismennene gir Jesus røkelse og sier: «Vi vil tjene deg og følge deg dit du leder.»

Gaven vi skal gi til kongen er hele oss.

Hele oss

Selv om vi lever i en tid hvor kjærligheten i hjertet er det største av alt, så er møtet med Jesus personifiseringen av den kjærligheten. Vi går en annen vei og sier: «Herre vi vil elske slik du elsker!»

Selv om vi i kunnskapssamfunnet kan mye i hodene våre, så er møtet med Jesus et sted hvor vi tenner røkelse og sier: «Herre vi vil følge dine tanker!»

Les også
Å lykkes sammen

Selv om vi i velferdsstaten har hendene fulle med at vi arbeider, vi bygger hus og hjem, vi klatrer på karrierestigene, så skal vi få se at rikdommen ikke er alt det vi holder i hendene, men at vi kan løfte dem fram for Jesus. Tomme hender, om så er, og si: «Herre la oss få tjene deg.»

Gaven vi skal gi til kongen er hele oss. Ikke fordi han trenger det, men fordi vi vil si: Lær meg dine tanker, lær meg å tjene deg, lær meg å kjenne evig kjærlighet.