Guds lys viser veien ut av mørket

Troen blir testet av pandemiens mørke sider.

«Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det.» Joh 1,5

Det går mot lysere tider

Vi vet at dagene blir lengre. Mørketiden har sluppet taket i nord. Vi som har bodd i nord vet hvor mye de første solglimtene betyr etter to måneder med mørketid. For selv på de mørkeste vinterdagene vet alle at lyset blir sterkere og det vil bli lange, og det vil komme lyse sommerkvelder igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I et større perspektiv er vi like sikker

Selv om vi ikke alltid kan se at lyset hele tiden treffer vår lille klode. Solen slutter ikke å lyse, selv om det er natt der vi måtte befinne oss. Solen skinner alltid. Det er selve livsgrunnlaget vårt. Om den gjemmer seg noen timer eller måneder, så kommer sollyset alltid tilbake. Den vissheten lever i oss alle.

Sjelens mørketid

Likevel er det slik at mørke tider ikke nødvendigvis handler om at solen ikke har vist seg på en stund. Det er mange former for mørketid. Tider der det fysisk sett kan være fult dagslys, men mørket likevel har lagt seg over sjel og sinn. Den form for mørke er ofte mer krevende enn mangel på dagslys. Mange av oss har hatt slike epoker i livet der en har vært i tvil om sjelens lampe begynner å lyse igjen. I så måte finnes det ikke noe forutsigbar rytme, der døgnet alltid garanterer for en ny morgen. Heller ingen sikkerhet for at sjelens vinter blir kortvarig. Heldigvis har de fleste av oss også kommet ut av dette mørket, og på nytt blitt klar over at lyset alltid er sterkere enn mørket.

Fact box

Pandemiens mørke

I mars 2020 dukket det opp mørke skygger som vi ikke hadde tenkt ville vise seg i vår tid. Et mørke som ikke bare rammet noen av oss, men som spredde seg som tung, mørk tåke over hele kloden. Vi har lest om spanskesyken og svartedauden, men har vi tenkt at det er lite sannsynlig at vi ville oppleve noe lignende. Etter snart et år, der vi nå er inne i den tredje bølgen av smittespredning, har de fleste av oss innsett at det ikke nødvendigvis finnes en mirakelkur som på kort tid tar knekken på covid 19. Med over to millioner døde og nær 100 millioner smittede, har de fleste land og folkegrupper fått enorme helsemessige utfordringer, stor arbeidsledighet, mange konkurser og enorme økonomiske problemer som følge av sykdommen. Jo, vi tenker at det finnes en vei ut av denne krisen, men vi innser at det vil ta tid. Vi holder fast ved håpet om at vaksinen skal bidra til å stoppe spredningen og at vi får tilbake vårt normale liv igjen.

Håpet om lysere tider

For oss som har lagt våre liv i Guds hender, så blir troen testet i slike tider. Vi ber for folk og land. Vi oppmuntrer så godt vi kan. Vi tar en telefon til de som er mye alene. Vi prøver å sette mot i de som sliter fysisk eller psykisk. Vi holder fast ved Guds gode løfter. Vi velger stort sett å tenke og snakke positivt, selv om det holder hardt innimellom. Ikke minst savner vi det nære kristne fellesskapet og å få møtes til gudstjeneste. Men vi holder fast ved håpet, vi vet at når det er på det mørkeste er de troen som bærer oss og holder oss oppe.

Lyset er alltid sterkere enn mørket

Like sikkert som at solen alltid fortsetter å lyse, like sikkert er det at ikke noe mørke kan overvinne Guds evige lys. Noen ganger trengs det ikke mer enn en liten, smygende solstråle til for å lyse opp i det mørkeste rom. Et sånt lite lys kan vi alle være. Vi tror, vi er overbevist om at Guds lys alltid er sterkere enn alle former for mørke. Ja, vi vet at Guds lys vil vise oss veien ut av mørket og inn hans solfylte og gode landskap.