SLO RING: Sveriges statsminister Stefan Löfven hånd i hånd med representanter fra forskjellige organisasjoner som støtter minoriteter, Emir Selimi (nr tre fra venstre), Mohammad Mouaid (nummer fem fra venstre) og Petra Kahn Nord (nummer seks fra venstre) da svensker samlet seg for å danne en «fredens ring» rundt den store synagogen i Stockholm 27. februar.

Økende antisemittisme utfordrer selvbildet

Da en militant ekstremist storma en kosherbutikk i Paris, ble det i svensk media omtalt som en «gisselsituasjon i en matbutikk».

Det antisemittiske motivet bak handlingen ble ikke nevnt.

Nå har debatten kommet med full styrke i Sverige om antisemittismens størrelse og røtter i landet, som stolt anser seg selv som fyrtårn for toleranse og åpne dører.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sverige har våknet fra en eventyrdrøm om å være en rasismefri sone, sa Willy Silberstein, president i Svenska kommittén mot antisemittism (SKMA).

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Svensker ser på sitt land som et tilfluktsted bortenfor verdens konflikter og undertrykkelse. De har tatt imot store mengder flyktninger fra Somalia, Irak og Syria. Rundt 15 prosent av befolkningen er født utenfor landets grenser. På få tiår har en homogen befolkning endret seg til et multikulturelt samfunn.

Skapt debatt

Angrepene på satiremagasinet Charlie Hebdo og kosher-butikken i Paris har ført til en debatt med en rekke kronikker som har gitt innføring i antisemittismens historie og opphav i Europa og Midtøsten.

En journalist – som ikke selv var jøde – fra SVTs dokumentarprogram Uppdrag Granskning tok på seg den jødiske kippaen og gikk rundt i muslimske nabolag i Malmø med skjult kamera. Sammen med ham gikk en kvinnelig journalist med davidsstjerne rundt halsen. Seerne ble sjokkert over å se hvordan reporterne ble trakassert og truet.

Verst var det i utkanten av byen, og reporterne har blitt advart mot å besøke enkelte plasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det ble en oppvekker også for mange jøder.

– Jeg er født i Sverige. Men det er områder jeg ikke kan gå inn i hvis jeg har på meg smykke med davidsstjernen eller kippa, sier Silberstein. Hans organisasjon har i en årrekke forsøkt å varsle de svenske myndighetene om antisemittisme i Malmø.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Dropper

Svenske jøder er mer engstelige for å bære kippa eller davidsstjerne enn jøder i Belgia, Tyskland, Frankrike, Ungarn, Italia, Latvia eller England, viser en EU-undersøkelse fra 2013.

Etter tv-programmet som ble sendt i midten av januar har debatten i avisene økt. Regjeringen bevilget 25 millioner kroner for å motarbeide antisemittisme og rasisme. Fem millioner er bevilget for 2015. Ytterligere ti millioner er satt av til formålet for de to neste årene. Innsatsen går under navnet «Detta behöver vi förstå». Den rettes mot elever i grunnskolen og videregående skoler og skal ta opp forskjellige former for rasisme og intoleranse i et historisk perspektiv.

– Utdanning er den beste måten å arbeide mot intoleranse. Vi har sett hvordan hatkriminalitet generelt, men også mot den jødiske minoriteten spesifikt, har økt, sa kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke til SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter angrepene i København ble det innført strenge sikkerhetstiltak utenfor jødiske institusjoner og skoler i Sverige. Bilder av politi bevæpnet med maskinpistoler utfordret Sveriges selvbilde som et trygt og åpent samfunn.

– Barna har ikke lov å gå utenfor av sikkerhetsgrunner. Skolen er som en bunker, uttalte Petra Kahn Nord, som har tre barn på en jødisk skole i Stockholm.

Slo ring

Med statsminister Stefan Löfven i spissen slo 700 svensker en «Fredens ring» rundt den store synagogen i Stockholm den 27. februar, inspirert av synagogeringen i Oslo. Over 700 svensker deltok på det anti-ekstremistiske møtet utenfor synagogen som en solidaritetshandling i etterkant av skytingen i København.

Les også
Israels ambassadør: – Antisemittisme og islamofobi to sider av samme sak
Les også
– En flom av løgner mot Israel
Les også
Rekordoppslutning for Sverigedemokraterna
Les også
Solberg: – Må være forberedt på økt rekruttering til flere ekstremistiske miljøer
Les også
Samlet seg i ring rundt moské i Oslo