Sverigedemokraterna får stadig større oppslutning i Sverige, til tross for at partileder Jimmie Åkesson (bildet) har vært sykemeldt de siste fire månedene. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB scanpix

Rekordoppslutning for Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har aldri hatt større oppslutning, og noe uventet slutter stadig flere kvinner og høyt utdannede opp om det høyrepopulistiske partiet.

I en fersk meningsmålingen Ipsos har utført for Dagens Nyheter sier 13,6 prosent av de spurte at de ville ha stemt på Sverigedemokraterna dersom det hadde vært valg nå.

For ett år siden fikk partiet en oppslutning på 7,9 prosent, mens det fikk 12,9 prosent av stemmene i valget i september i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Unge og høyt utdannede

Mens det tradisjonelt har vært unge menn med lav utdanning som har sluttet opp om partiet, får det nå økende støtte fra uventet hold: Kvinner og høyt utdannede.

På tre år har velgerstøtten fra kvinner og høyt utdannede økt med rundt 250 prosent, mens den blant svensker over 60 år har økt med 139 prosent, konstaterer Ipsos.

– Partiets utvikling er bemerkelsesverdig. Velgerbasen blir stadig bredere og dette har skjedd på relativt kort tid. De fire siste riksdagsvalgene har partiet fordoblet sin oppslutning sammenlignet med foregående valg. For bare tre år siden virket en oppslutning på 13-14 prosent helt urealistisk, sier Ipsos analysesjef David Ahlin.

Innvandring

Sverigedemokraterna har sanket mange såkalte proteststemmer de siste valgene, først og fremst fra innvandringsmotstandere som misliker at Sverige i fjor tok imot over 80.000 asylsøkere.

– Man er misfornøyd med hvordan andre partier presterer og vil påvirke dagsorden. Det handler selvsagt om innvandring, men også om velferdsspørsmål som skole, helsetjenester og eldreomsorg, sier Ahlin.

Rødgrønt flertall

Blant de øvrige partiene i Sverige er stillingen i stor grad uendret. De rødgrønne regjeringspartiene har fortsatt klart flertall og 45,2 prosent av velgerne i ryggen, noe som rett nok er en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng fra forrige måned.

Socialdemokraterna går mest tilbake av alle partier, 2,9 prosentpoeng, men er fortsatt Sveriges største med 31,4 prosent oppslutning.

De fire partiene i den borgerlige Alliansen får 38,6 prosent på Ipsos-målingen, en framgang på 0,3 prosentpoeng. Moderaterna er Sveriges nest største parti med en oppslutning på 23,7 prosent, en framgang på 0,5 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
De 10 verste antisemittiske hendelsene i 2014
Les også
Nyvalg avlyst i Sverige – samarbeidsavtale på plass
Les også
SD mener jøder og samer ikke er svensker
Les også
Löfven kaller SD et nyfascistisk parti
Les også
– Å isolere Sverigedemokraterna kan skade demokratiet
Les også
Sentrumspolitikere vil ha Sverigedemokraterna inn i varmenFakta om innvandringen til Sverige