Raphael Schutz er Israels nye ambassadør til Norge. -Det er viktig å få fram at konflikten er kompleks, og dette anerkjennes ofte ikke i debatten. Konflikten har ikke to sider der den ene er ond, og den andre er god, sier han. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Israels ambassadør: – Antisemittisme og islamofobi to sider av samme sak

Jødehat og muslimhat er to sider av samme sak, mener Israels ambassadør til Norge. Raphael Schutz etterlyser nyanser i debatten om Israel og de palestinske områdene.

– Vi må på ingen måte dekke over volden og terrorangrepene begått av fanatiske, radikale islamister. Men det unnskylder ikke en generalisering av den muslimske befolkningen, for det overveldende flertallet av muslimer er fredelige, sier Schutz til NTB.

Ambassadøren mener radikalisme må bekjempes i samarbeid med muslimer, og han har derfor hatt dialogmøter med muslimske representanter i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må ikke følge logikken til radikalerne som nører opp under hat. Antisemittisme og islamofobi er to sider av samme sak, og vi bør ikke ignorere at de fleste ofrene for radikal islam er muslimer selv. Derfor avviser jeg også ideen om at det pågår en kamp mellom sivilisasjoner; jeg mener heller det dreier seg om en kamp innad i det muslimske samfunnet, sier Schutz.

Kan kritisere Israel

Karrierediplomaten, som sist var utstasjonert i Spania, understreker at det er rom for kritisk debatt om Israel. Men legitim kritikk bør ikke oppfattes som antisemittisk så lenge den ikke setter spørsmål ved Israels rett til å eksistere, mener han.

Den klassiske antisemittismen er i dag marginalisert i Europa, understreker han. Men den nye antisemittismen, der det ofte settes likhetstegn mellom jøder og Israels politikk, får ifølge Schutz tidvis næring gjennom det han kaller en fordekt radikal, ekstrem, antiisraelsk retorikk som videreformidles i mediene.

– Jeg mener mediene ikke har vært rettferdige mot Israel. Oppfatninger som spres her og også eksisterer i akademia og i noen ideelle organisasjoner, oppsamles til en hat-diskurs rettet mot Israel som er illegitim, og som har bidratt til at noen i Frankrike, Danmark eller Belgia angriper jøder, sier han.

– Dreper ikke med vilje

Ambassadøren mener det er et problem at konflikten mellom Israel og de palestinske områdene ofte tolkes gjennom svart-hvitt-briller, og han oppfordrer nordmenn til å prøve å forstå begge sidene.

Han viker imidlertid ikke en tomme i sitt forsvar av Israel mot anklager om drap på sivile.

– Israel dreper ikke harmløse barn eller voksne med vilje. Hvis folk sier at rundt 2.000 palestinere ble drept på Gazastripen sist sommer, sier jeg at Hamas har ansvaret, sier Schutz.

Kjærlighet-hat-forhold

Schutz har vært ambassadør i Norge i et halvt år. Han beskriver forholdet mellom Norge og Israel i dag som et kjærlighet-hat-forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en sterk følelseskomponent i forholdet mellom Norge og Israel. Det kommer av at mange nordmenn tidligere oppfattet Israel svært positivt, som et slags utopia.

Han mener Israel fortsatt har mange venner i Norge.

– Men på grunn av dagens realiteter i Israel og regionen, har mange i dag en holdning der Israel blir beskrevet som det verste landet på jord, tilføyer han.

Om under to uker er det valg i Israel, men Schutz tror ikke utfallet vil ha nevneverdig betydning for konflikten med de palestinske selvstyreområdene.

– Den generelle oppfatningen i Israel er at mangelen på en fredsprosess ikke har noe å gjøre med hvem som sitter i regjering, men heller det faktum at det ikke finnes noen levedyktig motpart, sier Schutz.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Netanyahu fikk stående applaus i Kongressen
Les også
Tar livet av terrorister – skurker eller helter?Islamsk stat (IS) / Hamas
Les også
Finnes det kristne antisionister?
Les også
– Hamas på Egypts liste over terrororganisasjoner
Les også
– En flom av løgner mot Israel