DEMNINGER: Men sivilforsvarssjefen har et problem. Hele hans anklage blir effektivt undergravd, ikke av flomvann, men av sannhet. Problemet er at det ikke finnes noen demninger i Sør-Israel, skriver Conrad Myrland. ferskvannskilder. På bildet ser vi Middelhavet utenfor Gaza.

– En flom av løgner mot Israel

Det har fossregnet i Sør-Israel. Og det førte i forrige uke til flom i Wadi Gaza. Da var det ikke tilstrekkelig for palestinske ledere å skylde på regn.

Conrad Myrland

Går man tur i ørkenen om vinteren, må man alltid passe seg i de tørre bekkefarene. Når som helst kan en bølge av vann komme strømmende, selv om det ikke har regnet der man selv er. Vannflommen kan komme fra oppsamlingsområder flere kilometer borte.

Noe av regnvannet som faller i Israel, renner ut i Middelhavet via Wadi Gaza som deler Gaza-stripen omtrent på midten. Oppsamlingsområdet går langt inn i Sør-Israel, mot byer som Sde Boker, Dimona og Arad. På israelsk side kalles wadien Besor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I forrige uke ble det flom i Wadi Gaza. Da var det ikke tilstrekkelig for palestinske ledere å skylde på regn.

Nei, Israel har selvsagt skylden.

Said Al-Saudi, sjefen for sivilforsvaret på den Hamas-kontrollerte Gaza-stripen, sa det slik til Al Jazeera i helgen:

«Israel åpnet i går kveld flere demninger uten forvarsel, noe som forårsaket store skader i landsbyer nær grensa. Over 40 hjem ble oversvømt og 80 familier er nå evakuert.»

I Norge spredte nyhetsbyrået NTB «nyheten» med overskriften «Israel anklages for å ha skapt flom på Gazastripen».

NTB gjenga også Hamas-byråkratens oppfordring til «omverdenen»:

Dere må sørge for at det ikke gjentar seg. «Vi ber menneskerettighetsorganisasjoner engasjere seg for at noe slikt ikke skjer igjen», sa al-Saudi.

Men sivilforsvarssjefen har et problem. Hele hans anklage blir effektivt undergravd, ikke av flomvann, men av sannhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Problemet er at det ikke finnes noen demninger i Sør-Israel. Talsmannen for israelske myndigheters aktivitet i territoriene (COGAT) gir det inn med teskje:

«På grunn av regnet vi nylig har hatt, ble det flom i elver i regionen uten noe slags forbindelse til handlinger utført av staten Israel.»

Israel kan ikke åpne demninger som ikke eksisterer. Det var ikke slik at israelske myndigheter planla ødeleggelser på Gazastripen, snarere tvert imot. COGAT opplyser at de før flommen godkjente overføring av fire nye pumper til Gaza, pumper som det palestinske vannverket kunne bruke til å bekjempe flom, skriver Honest Reporting.

Hamas-byråkratens løgnanklage mot Israel spredte seg raskt på nettet. Men det tjener noen medier til ære at de har rettet opp. Til og med Al Jazeeras overskrift er nå oppdatert:

«Israel benekter å ha forårsaket flom ved å åpne demninger.»

Den britiske nettavisen Daily Mail publiserte også løgnanklagen til al-Saudi. Men nå skriver avisen:

«En tidligere versjon av denne artikkelen hevdet at Israel hadde åpnet elvedemninger sør i landet, og at dette skapte flom i Gaza. Fakta er at det ikke finnes noen demninger sør i Israel og flommen ble forårsaket av regn og dårlig drenering. Vi er glad for å kunne klargjøre dette.» Al-Saudis anklage er tatt helt ut av artikkelen.

Men hva med NTB?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På nettsidene til Klassekampen og Adresseavisen ligger fortsatt anklageartikkelen uten den israelske tilbakevisningen.

To timer etter at MIFF publiserte denne artikkelen på miff.no onsdag, kom NTB med en korreksjon. Det er uklart hvor norske mediebrukerne måtte ha kavet i flommen av løgner dersom vi ikke tok opp saken.

Fra Wadi Gaza renner flomvannet ut i Middelhavet. Også der har NTB tidligere rotet det til.

«UD advarer mot norsk oljesatsing i Israel», skrev NTB i mai 2012. Men dette var en konstruert sak, bygd på generelle retningslinjer for aktivitet i omstridte havområder.

Disse retningslinjene ble utarbeidet før Israel fant naturgass i sin økonomiske sone i Middelhavet. MIFF påpekte allerede den gang at de israelske funnene ikke ligger i omstridt sone. I januar bekreftet Utenriksdepartementet til MIFF hva alle som kan lese kart kan se med selvsyn:

«Det er riktig at de omtalte feltene ligger utenfor det havområde der Israels og Libanons krav overlapper hverandre», skrev seniorrådgiver Carsten Carlsen.

NTB har ennå ikke fortalt at israelske funnområder ligger utenfor omstridt sone.

Hvem vil hjelpe Med Israel for fred (MIFF) å bygge en demning mot de anti-israelske løgnene?

Flere Israel-nyheter kan du få løpende på denne Facebooksiden (klikk deg inn - og klikk «liker»)

* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Araberne banker på Knessets dørValget i Israel
Les også
Jødisk blad kamufleres på grunn av redsel
Les også
Jødehatet i ny forkledning
Les også
Palestinere må betale 1,7 milliarder til amerikanske terrorofre
Les også
Rabbiner vil vaksinere ungdom mot antisemittisme