– Barnevernssak truer sivilisasjonen

Ungarsk pastor mener den omstridte barnevernssaken i Naustdal er et eksempel på hva som kan skje når den bibelske virkelighetsforståelsen går i oppløsning.

Kristne i sentral- og østeuropeiske land har reagert sterkt på at et norsk-rumensk ektepar som er pinsevenner, ble fratatt fem barn ved akuttvedtak i november i fjor.

Det førte til at saken ble tema for en panelsamtale om forholdet mellom stat og familie tirsdag kveld under den evangeliske lederkonferansenEuropean Leadership Forum (ELF) i den polske byen Wisla. Den samler drøyt 700 ledere fra over 40 land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var naturlig og nødvendig å ta opp dette temaet ut fra det store engasjementet som har vært, sierLars Dahle til Dagen.

Han er prorektor for samfunnskontakt vedNLA Høgskolen og styremedlem i ELF.

Søkte balanse

Panelet var satt sammen av pastor Ádám Szabados fra Ungarn, av psykologspesialistEinar C. Salvesen, redaktørTarjei Gilje i Dagen og advokat Paul Susman fra Romania.

– Bredden i panelet var viktig for å få en balanse mellom utfordringen utenfra og norsk innsikt innenfra, sier Dahle.

LES:– Barnevernet er en fiende av Gud

I en innledende runde sa Einar C. Salvesen at han har sett flere barnevernssaker i Norge der det er «gjort feil over hele linjen». Han kalteNaustdal-saken hjerteskjærende, som han ogsåtidligere har gjort i Dagen.

– Jeg har sett alle dokumentene og er enig i at det var riktig av barnevernet å gripe inn. Men å ta dem bort fra foreldrene var en katastrofal feil, sa Salvesen ifølgeSambåndet.

Indremisjonsforbundets organ fulgte samtalen som samlet knapt hundre tilhørere, og har publisert etomfattende referat på nettsidene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nyanserte bildet

Redaktør Tarjei Gilje opplyste at Dagen knapt har mottatt så mange enkelthenvendelser om noen sak i nyere tid som i Naustdal-saken. Han hadde behov for å nyansere det bildet som er skapt internasjonalt:

– Jeg tror det er flere barn som får en kristen oppdragelse i fosterhjem enn motsatt, fordi mange kristne er fosterforeldre. Det betyr ikke at det ikke er gjort feil i denne saken, men en del av reaksjonene har vært uheldige, sa Gilje ifølge Sambåndet.

Forstår reaksjon

Den ungarske pastor Ádám Szabados mente mange over hele verden har reagert på denne saken fordi forholdet mellom foreldre og barn ødelegges.

– Vi snakker ikke bare om Norge, men om et fenomen som truer en hel sivilisasjon. Ikke engang under kommunistiske regimer ble foreldre-barnforholdet ødelagt. Det er feil å ta barn fra foreldrene dersom det ikke har foregått noe aldeles feil i familien, sa han.

Savner dialog

Den rumenske advokaten Paul Susman, som arbeider forEU-kommisjonen i Brussel, mente det var forskjeller i det aktuelle lovverket i Norge sammenlignet med andre land.

LES OGSÅ:Norsk pinseleder reagerer på anklager om forræderi

Einar C. Salvesen mente derimot det er noe problem med det norske lovverket som sådan, og at en dommer faktisk må signere på barnevernets avgjørelse. I stedet mener han problemet er at en del barnevernskontorer ikke har en kompetanse som står i stil med makten de besitter.

– I Norge har vi nulltoleranse for klapsing av barn, og det klarer ikke systemet å takle. Det skulle i det minste vært psykologer inne i sakene, sa Salvesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mente Naustdal-saken kunne vært løst på en helt annen måte.

– Jeg er overbevist om at en advarsel ville ha vært nok til å justere foreldrenes oppdragelsesmetoder, og jeg er sikker på at ekspertvitnene vil komme til den samme konklusjonen.

Statlig avgud

Pastor Ádám Szabados mener et grunnleggende problem er det han beskrev som «kollapsen i det bibelske verdensbildet».

– Det har oppstått en alvorlig svakhet i troen på skapelsen, og mennesker har fått et behov for å komme bort fra det biologiske.

Han mener den bibelske foreldrerollen er under press og at de kan erstattes av en «omsorgsgiver».

– Det må holdes opp mot at barn normalt opponerer mot autoriteter. Det finnes en høy forventning til at staten skal kunne endre biologiske realiteter og spille en messiansk rolle. I Ungarn ville vi aldri ha stolt på staten så mye, og det er skremmende, for det er ikke bare i Norge det skjer, mente pastoren.

LES MER:Norsk barnevern sett fra kontinentet

Han mener Naustdal-saken er et eksempel på at staten blir en avgud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tarjei Gilje understreket at kristne skal lyde Gud mer enn mennesker. Han synes det er vanskelig å si om dette har vært motiverende i Naustdal-saken.– Men mindre gudsfrykt og økende sekularisering reduserer familiens betydning, sa Gilje,

Lover svar

Lars Dahle har inntrykk av at mange ELF-deltakere opplever det som en lettelse at saken ble tatt opp og belyst på en åpen måte.

– Jeg tror vi alle fikk noe å tenke på, sier han.

Lørdag skrev Dagen at over 100 jurister har signert et internasjonalt brev til statsministerErna Solberg (H) og ber henne gripe inn i saken. Underskriverne mener Naustdal-ekteparets religionsfrihet og foreldrerett er krenket av barnevernet.

LES OGSÅ:– Familien forrådt av norske kristne

Fra statsministerens kontor får Dagen opplyst at saken er oversendtBarne- og likestillingsdepartementet som ansvarlig departement. Senior kommunikasjonsrådgiver Rune M. Akselsen forteller at de vil besvare brevet.

«Vi kan ikke komme inn på innholdet i svaret nå, men dere kan få kopi av svarbrevet når dette foreligger», skriver Akselsen i en epost.

Snarlig avgjørelse

Barnevernssaken skal opp til behandling i fylkesnemnda for Hordaland og Sogn og Fjordane i neste uke, ifølge nettsidene til den rumensk-amerikanske støttegruppen for foreldrene. Foreldrene fikk tilbake det yngste barnet i april. På nettsidene fortelles det også at hele familien har fått vært samlet i hjemmet noen timer nylig. Fylkesnemnda skal ta stilling til om foreldrene får tilbake også de fire eldste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Global D-dag mot norsk barnevern