Aksjoner i 20 land mot norsk barnevern

Lørdag er det annonsert omfattende protester i Europa, Nord-Amerika og Oseania. Samme dag sender BBC en kritisk dokumentar om det norske barnevernet.

59 demonstrasjoner spredd på 20 land er annonsert på flere nettsider av støttespillere for det rumensk-norske ekteparet iNaustdal som ble fratatt sine fem barn midt i november.

Les Dagen-sjeredaktør Vebjørn Selbekks kommentar:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følg avisen Dagen på Twitter:Dagen ogDagensDebatt

Som Dagentidligere har meldt, fikk foreldrene tilbake den yngste i forrige uke, etter en dom i Fjordane tingrett. Babyen ble født i fjor.

Situasjonen er fortsatt uavklart for de fire eldste barna, men foreldrene har fått økt rett samvær med de to nest yngste. Alle barna var under ti år gamle da de ble hentet ved akuttvedtak.

LES:Psykolog slaktar barnevernet i Naustdal-saka

Tre hensikter

Kommende lørdag er det tillyst demonstrasjoner i 13 rumenske og like mange amerikanske byer, samt i en rekke byer i Europa og noen i Australia og New Zealand.

Men også i Norge er det planlagt demonstrasjoner i Oslo, Bergen, Stryn, Haugesund og Vennesla.

LES:Horne lover å lytte til kritikk av barnevernet

Foreldrenes støttespillere, der medlemmene i ledergruppen er rumenere bosatt i USA og Romania, har oppgitt tre hensikter for markeringen, som de kaller en D-dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den første er å protestere mot det de mener er overgrep ibarnevernets regi i denne saken.

Den andre er å vise solidaritet med foreldrene.

Den tredje er å vise solidaritet med familier fra Litauen, Polen, Slovenia, Tyrkia, Brasil, India, Russland og Tsjekkia som har fortalt om liknende erfaringer.

LES:Barnevernet - alltid det beste for barna?

Opplevde kall

Støttespillerne framholder at de ikke kommer til å gi seg før hele familien er gjenforent.

En av de som skal tale i Oslo, er pastorJan-Aage Torp. Han leder nettverket European Apostolic Leaders og ble kontaktet om Naustdal-saken i desember.

– Jeg har nesten alltid holdt en lav profil ibarnevernssaker, sier Torp.

Han understreker at han ikke hadde lyst til å gjøre det denne gangen heller, men forteller at han opplevde å få et ord fra Gud om å gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er meget kritikkverdig hvordan kristne som er ansatt i barnevernet eller engasjert som fosterforeldre, sitter og ser på urett som skjer, sier han.

LES:Kristen protestbølge mot norsk barnevern

Etterlyser respekt

Det norske barnevernet er av internasjonale kritikere blitt framstilt som en demonisk organisasjon og sammenliknet med diverse undertrykkende regimer.

– Er det ting du reagerer på i den internasjonale kampanjen mot barnevernet, Torp?

– Ja. Det er et veldig sterkt folkelig engasjement som involverer folk som ikke har vært i Norge, og ikke har noen mulighet for å vite hvordan ting fungerer her, men er fortvilet. Da kan noen ta i bruk for sterke ord, sier Torp.

Han mener likevel at Norge burde ta inn over seg det han oppfatter som saklig og rettferdig kritikk.

– Vi har laget oss et tankesett her i landet som innebærer at om noen ikke akkurat sier det som er riktig, avviser vi dem som latterlige.

– Hva mener du trengs i norsk barnevern?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil strekke meg til å si at barnevernet i sin nåværende form bør bli lagt ned og bygd opp igjen, og jobbe med grunnleggende respekt for foreldre og familier, sier Torp.

LES:– Gestapo-metoder fra barnevernet

PsykologEinar Salvesen har vært i kontakt med foreldrene og lest sakspapirene. Han har tidligere sagt til Dagen at han er sikker på at barnevernet har gjort feil i denne saken.

RådmannØyvind Bang Olsen i Naustdal har overfor NRK understreket at saken er vanskelig for alle parter, men at barnevernstjenesten er opptatt av å holde oppe kvaliteten på tjenestene sine.

Sender dokumentar

Dagen er kjent med at nordmenn i Øst-Europa til dels har opplevd det som en belastning å fortelle hvor de kommer fra under stormen som har blåst opp mot barnevernet.

Den overveldende negative oppmerksomheten har fåttBBC til å lage dokumentaren«Norway: Parents against the state». Den skal sendes på BBC World News kommende lørdag.

En reporter fra den britiske kringkasteren har ifølge presentasjonen møtt desperate foreldre som sier at de har mistet barna sine på grunn av misforståtte merknader eller «utilstrekkelig øyenkontakt» - og norske fagfolk som kaller barnevernet dysfunksjonelt og farlig.

«Er et system som er designet for å sette barn først, nå ute av kontroll?» spør BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

HosBarne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) får Dagen opplyst at man er kjent med demonstrasjonene, og vil ha noe utvidet beredskap kommende lørdag.

Ledelsen i Bufdir har gitt flere intervjuer til rumenske medier om hvordan norsk barnevern fungerer og hva som er formålet med denne tjenesten.

LES:Overrasket over omfang av barnevernsprotest

Fører dialog

Utenriksdepartementet har opplevd mye pågang i forbindelse med barnevernssaken.

– Vi jobber aktivt med å spre fakta om barnevernet, i ulike kanaler og overfor ulike målgrupper, både i Norge og internasjonalt. Dette inkluderer faglig samarbeid mellom barnevern i ulike land og politisk dialog for å skape forståelse for at norsk barnevern er forankret i internasjonalt regelverk, blant annet er FNs barnekonvensjon integrert i norsk lov, sier kommunikasjonsrådgiver Ragna Marie Fjeld i en epost til Dagen.

– Berørte utenriksstasjoner gjør et omfattende informasjonsarbeid, og møter jevnlig media, politikere og representanter for sivilt samfunn, legger hun til.

*Følg også debatten på våre Facebook-sider

Les også: