Troen på at forandring er mulig
Kirka må fastholde troen på at forandring er mulig, synd kan erkjennes og det gode gjenopprettes. Sammen med andre troende kan kirka mobilisere bredt for klima.
I dag samles verdens religiøse ledere i New York. I forkant av FNs generalsekretær Ban Ki-moons klimamøte 23.09, inviterer Kirkenes verdensråd og Religions for Peace til et interreligiøst toppmøte. De religiøse lederne representerer det store flertallet av verdens befolkning, og vil med sin moralske autoritet utfordre FN og politiske ledere til ta ansvar.
Forpliktende avtaler og politisk mot og handlekraft må til for å redde klimaet – mens vi ennå har tid.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
1,2 milliarder mennesker lever i ekstrem fattigdom, det vil si for mindre enn åtte kroner om dagen. De må få økt levestandard, og til det trengs det mer energi og andre ressurser. Samtidig må de globale utslippene reduseres dramatisk, og artsmangfoldet tas vare på. For å hindre de mest katastrofale konsekvensene av den globale oppvarmingen, må tre firedeler av jordas gjenværende olje, gass og kull forbli i bakken.
Vi løser ikke dilemmaet mellom klima og fattigdomsbekjempelse bare gjennom ny teknologi eller markedstilpasning. For klimautfordringene handler grunnleggende sett om verdivalg. Det handler om å ta vare på naturen, men også om rettferdig fordeling og alle menneskers rett til et godt og verdig liv. Derfor må vi snakke om klima rettferdighet. Det er dypt urettferdig at noen lever i nød og fattigdom, mens andre fråtser i materiell velstand. Klimaendringene har hittil bidratt til at forskjellene øker, og livsgrunnlaget til de aller fattigste trues nå av mer flom, tørke og sviktende avlinger.
Religionene utgjør verdens største grasrotnettverk. Religiøse ledere har en unik mulighet til å synliggjøre hvordan klimaendringer forverrer livene til vanlige mennesker rundt om i verden. Samtidig kan trossamfunnene mobilisere bredt og folkelig. De kan skape en massebevegelse som krever endring og som utgjør et demokratisk press på politikerne.
I kampen for klimarettferdighet kan de ulike religionene jobbe sammen for noe positivt. Det kan skapes allianser bygd på felles verdier. Dette har en verdi i seg selv i en tid hvor religion ofte forbindes med konflikter.
Kirka må fastholde troen på at forandring er mulig, synd kan erkjennes og det gode gjenopprettes. Sammen med andre troende kan kirka mobilisere bredt for klima. Ikke fordi vi har alle de teknologiske og politiske løsningene, men fordi vi holder visjonen om et bedre og mer rettferdig samfunn levende.
Religionenes fellesverdier angir retningen. Håpet og troen gir handlekraft, og grasrotnettverk kan mobiliseres. Derfor et det et viktig signal til politiske beslutningstakere når verdens religiøse ledere nå samles for å bidra til klimarettferdighet.