Politisjef Zaw Min Oo holdt onsdag pressekonferanse om uroen i Mandalay. Foto: Reuters / NTB scanpix

Gatekamper i Myanmars nest største by

Over tusen politifolk er utplassert i sentrum av Myanmars nest største by Mandalay etter at minst tre personer ble skadd i gatekamper mellom buddhister og muslimer.

Rasende menn utstyrt med murstein og stokker gikk tirsdag kveld til angrep på hverandre i et område der det bor mange muslimer. Buddhistmunker forsøkte å roe ned situasjonen, men uten å lykkes.

– Vi forsøkte vårt beste, men de ville ikke høre. Noen var fulle og vanskelige å kontrollere. Vi vil bare ikke oppleve at Mandalay brenner som følge av hat mellom raser og religiøse grupper, sier munken Galoneni Sayadaw til journalister på stedet, ifølge irrawaddy.org.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stein mot politiet

Onsdag satte politiet opp hundrevis av sperringer langs gaten der kampene fant sted kvelden før.

Da politiet rykket ut, tok de oppstilling mellom de to gruppene for å stanse kampene, opplyser et øyenvitne til Reuters.

Både muslimer og buddhister reagerte med å kaste stein på politifolkene, og en politimann skal være blant de skadde.

Buddhistene skal også ha anklaget politifolkene for å støtte muslimene, i tillegg til at de hindret journalister i å ta bilder ved å fjerne minnekort fra kameraene deres, skriver irrawaddy.org.

Før politiet greide å roe ned situasjonen, skal buddhister ha satt fyr på flere kjøretøyer, i tillegg til at de gjennomsøkte butikker

Rykter

Historiene om hva som startet uroen, er flere. En kvinne sier at buddhister dro til bydelen etter at tre personer ble angrepet av en gruppe muslimske menn. Men situasjonen skal ha vært spent i flere dager fordi det er spredt rykter på Facebook om en voldtekt mot en buddhistisk kvinne.

Kvinnen skal ha blitt voldtatt av sine muslimske arbeidsgivere, men hvorvidt opplysningene stemmer, er uklart.

Slike rykter har tidligere bidratt til at gjenger med sinte buddhistiske menn har rykket ut til muslimske nabolag i flere områder av Myanmar for å hevne angivelige overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reformprosess

Første gang det ble meldt om sammenstøt mellom buddhister og muslimer i Myanmar var i juni 2012, et års tid etter at den tidligere militærjuntaen iverksatte demokratiske reformer.

Aktivister i Myanmar har mistanke om at sentrale personer fra den gamle militærjuntaen bidrar til å nøre opp under konflikten mellom de religiøse gruppene. Motivet kan være å skape ustabilitet for å hindre demokratiske reformer, mener de.

Tidligere har politiet blitt kritisert for ikke å gripe inn for å beskytte muslimene.

Lignende sammenstøt har med jevne mellomrom brutt ut på Sri Lanka, der buddhister også er i flertall.

I midten av juni ble minst tre muslimer drept og 75 alvorlig skadd da en ytterliggående buddhistgruppe arrangerte en protestmarsj gjennom to kystbyer der flertallet av innbyggerne er muslimer. Flere muslimske hjem ble også stukket i brann.

Les også
Regjeringen vrir bistandskronene mot utdanning
Les også
Ber Brende hjelpe rohingya-folketRohingya-folket
Les også
Lunkne til etnisk rensing
Les også
Amnesty: Etnisk rensing i Den sentralafrikanske republikk