Amnesty: Etnisk rensing i Den sentralafrikanske republikk

Økt internasjonalt nærvær er det eneste som kan stanse volden i Den sentralafrikanske republikk, mener NUPI-forsker Morte Bøås. Amnesty advarer mot etnisk rensing av muslimer i landet.

Men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nen slår i en fersk rap­port sam­ti­dig fast at de in­ter­na­sjo­na­le freds­be­va­ren­de styr­ke­ne i lan­det ikke kla­rer å for­hind­re den et­nis­ke ren­sin­gen.

Den et­nis­ke ren­sin­gen av mus­li­mer har fun­net sted i de vest­li­ge og mest be­fol­ke­de de­le­ne av lan­det siden tid­lig i ja­nu­ar, iføl­ge Am­ne­sty.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Mi­lit­sen anti-ba­l­a­ka ut­fø­rer vol­de­li­ge an­grep i et for­søk på et­nisk ren­sing. Re­sul­ta­tet er en mus­limsk masse­flukt av his­to­ris­ke di­men­sjo­ner, sier Jo­an­ne Ma­ri­ner, råd­gi­ver i Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal, til ny­hets­by­rå­et AFP.

Ma­ni­pu­lert vold

Se­nior­fors­ker Morteb Bøås er ikke over­ras­ket over mel­din­ge­ne om et­nisk ren­sing.

- At en ny pre­si­dent er på plass, har ikke hatt ef­fekt på volds­hand­lin­ge­ne. Den enes­te for­skjel­ler er at i de­sem­ber og ja­nu­ar gikk det har­dest ut over de krist­ne, mens det nå er mus­li­me­ne det går ut over, sier Bøås til NTB.

20. ja­nu­ar ble Cat­h­e­ri­ne Sam­ba-Pan­za inn­satt som mid­ler­ti­dig pre­si­dent etter at Michel Djo­to­dia, som tok mak­ten i et kupp i mars i fjor, gikk av etter press fra nabo­lan­de­ne.

Iføl­ge Bøås er den po­li­tis­ke eli­ten i lan­det ikke i stand til å tøyle volds­spi­ra­len. Ikke alle er vil­lig til det hel­ler.

- Deler av eli­ten er knyt­tet til den for­ri­ge pre­si­den­ten, og det er mye som tyder på at det ma­ni­pu­le­res og opp­munt­res til vold fra høy­ere hold, sier NUPI-fors­ke­ren.

Kre­ver hand­ling

Am­ne­sty-rap­por­ten er ba­sert på over 100 in­ter­vju­er med første­hånds­vit­ner. De for­tel­ler om an­grep mot mus­li­mer i flere nord­vest­li­ge byer. En av de ver­ste an­gre­pe­ne som nev­nes, skjed­de i byen Bos­semptele 18. ja­nu­ar. Da ble minst 100 mus­li­mer, blant dem både kvin­ner og barn, drept.

- Si­tua­sjo­nens alvor kre­ver hand­ling umid­del­bart, sier Jo­an­ne Ma­ri­ner. Am­ne­sty kri­ti­se­rer ver­dens­sam­fun­net for å ha vært for trege med å gripe inn i kon­flik­ten og peker på at de in­ter­na­sjo­na­le freds­be­va­ren­de styr­ke­ne ikke har klart å stan­se vol­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Bøås peker på at den freds­be­va­ren­de MIS­CA-styr­ken både har for få sol­da­ter og for lite ut­styr til å kunne stan­se volds­ut­øvel­sen i lan­det. I til­legg er det store til­lits­pro­ble­mer mel­lom de freds­be­va­ren­de sol­da­te­ne og lo­kal­be­folk­nin­gen.

- Mange av MIS­CA-sol­da­te­ne kom­mer fra Tsjad, og de blir møtt med stor mis­til­lit fra mange krist­ne, som ser på dem som al­li­er­te med Seleka. Sam­ti­dig har mange sen­tral­afri­kans­ke mus­li­mer stor skep­sis til de frans­ke styr­ke­ne, for­kla­rer han.

EU-sol­da­ter

Kri­sen i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk har gått fra vondt til verre de siste må­ne­de­ne, og FN har ad­vart mot folke­mord på grunn av den re­li­giø­se di­men­sjo­nen ved kon­flik­ten.

EU har for­plik­tet seg til å bruke over 1 mil­li­ard kro­ner på kri­sen og god­kjen­te nylig å sende 500 sol­da­ter til den tid­li­ge­re frans­ke ko­lo­ni­en. De blir satt inn i til­legg til de 5.500 sol­da­te­ne i Den afri­kans­ke unions styr­ke i lan­det og de 1.600 frans­ke sol­da­te­ne som alt er på plass. Men Bøås mener det er en alt­for liten styr­ke og at det må sat­ses mye mer.

- I bunn og grunn er dette et spørs­mål om det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­net er vil­lig til å gjøre noe for å stan­se volds­spi­ra­len i lan­det, sier han.

NTB

Les også
Med Norsk Folkehjelp for etnisk rensningJan Simonsen
Les også
Flyktningstrøm kan skape matvarekrise
Les også
- Utsettes for grusomme massedrap
Les også
- Hijab er en undertrykkende tradisjon
Les også
Flykter fra sentralafrikansk vold og kaos
Les også
Siste håp foran kirkens murerDen Sentralafrikanske republikk
Les også
Mer norsk hjelp til krisen i Sentral-Afrika
Les også
- Flyktningleirene i Sør-Sudan er tikkende bomber