PÅ FLUKT: Siden angrepene mot rohingya-muslimene startet i 2012 skal hundrevis ha blitt drept, og minst 145.000 ha blitt drevet på flukt (Foto: Partners Norge)

- Utsettes for grusomme massedrap

Drapene på rohingya-muslimene i Myanmar står i sterk kontrast til demokratiseringsprosessen i det tidligere militærdiktaturet. Siden an­gre­pe­ne star­tet skal hundre­vis ha blitt drept, og minst 145.000 ha blitt dre­vet på flukt. Myn­dig­he­te­ne i landet nekter å etter­fors­ke de vold­som­me an­gre­pe­ne og drapene mot be­folk­nin­gen.

Du Char Yar Tan er ste­det der en po­liti­mann ble drept den 14. ja­nu­ar, noe som re­sul­ter­te i an­grep på den lo­ka­le mus­lims­ke ro­hin­g­ya­be­folk­nin­gen i My­an­mar.

Men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nen For­ti­fy Rights skal ha fått be­kref­tet at minst 48 men­nes­ker ble drept i lands­byen og at flere hund­re ble tvangs­flyt­tet sist uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter an­gre­pe­ne ga lo­ka­le le­de­re be­skjed om at po­li­ti­et måtte ar­res­te­re alle ro­hin­g­ya menn i om­rå­det, in­klu­dert gut­ter som er ti år og eldre.

Ar­resta­sjo­ne­ne har på­gått siden den 14. ja­nu­ar, og For­ti­fy Rights fikk be­kref­tel­se på at alle menn og gut­ter har for­latt om­rå­det og lever i skjul for å unngå å bli ar­res­tert.

17. ja­nu­ar skri­ver Al­ja­ze­era om at re­gje­rin­gen i My­an­mar be­nek­ter noen si­vi­le døds­fall, men at de be­kref­tet at et sam­men­støt har fun­net sted etter at en ret­tig­hets­grup­pe rap­por­ter­te om at flere men­nes­ker, in­klu­dert kvin­ner og barn ble drept i et an­grep, der også en po­liti­mann er an­tatt å ha blitt drept.

Ro­hin­g­ya-ak­ti­vis­ter skal ha ut­talt at minst to kvin­ner og et barn ble kniv­stuk­ket til døde i et an­grep på en lands­by nær gren­sen til Bang­la­desh tid­li­ge­re den uken, med mu­li­gens flere ti­talls så­re­de.

Iføl­ge Al­ja­ze­era har USA og Stor­bri­tan­nia opp­ford­ret re­gje­rin­gen i lan­det til å etter­fors­ke saken og sørge for at de an­svar­li­ge stil­les til an­svar.

- Vi har fått litt in­for­ma­sjon om dra­pe­ne, sa visein­for­ma­sjons­mi­nis­ter Ye Htut til noen re­por­te­re på side­lin­jen under et møte med de sør­øst­asia­tis­ke uten­riks­mi­nist­re­ne i Bur­mas gamle by Bagan.

Et stats­løst folk

My­an­mar, tid­li­ge­re kjent som Burma, er et land i Asia som er delt opp i mange del­sta­ter. Det gren­ser mot Bang­la­desh og India i vest, Kina i nord­øst og Thai­land i sør­øst.

Ro­hin­g­ya­-muslimene er en liten folke­grup­pe på rundt en mil­lion men­nes­ker som hol­der til i del­sta­ten Rak­hi­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 1982 be­stem­te mi­li­tær­dik­ta­tu­ret som re­gjer­te i lan­det at ro­hin­g­ya ikke len­ger får være Bur­me­sis­ke stats­bor­ge­re. De ble et stats­løst folk med enda færre ret­tig­he­ter enn de al­le­re­de hadde.

De er en mi­no­ri­tet som skil­ler seg ut fra den øv­ri­ge be­folk­nin­gen med mør­ke­re hud og stør­re øyne. De er mus­li­mer i et land der majoriteten er bud­dhis­ter. Det er lett å hevde at de ikke hører hjem­me i lan­det, mener in­for­ma­sjons­råd­gi­ver i Part­ners Norge, Oddny Gu­ma­er.

- Det som er vans­ke­lig for ro­hin­g­ya­be­folk­nin­gen er at myn­dig­he­te­ne i My­an­mar ikke vil ved­kjen­ne seg at de er en folke­grup­pe i det hele tatt. De sier de er ulov­li­ge inn­vand­re­re som har kom­met fra Bang­la­desh.

- Det som der­imot stem­mer er at mange ble tatt med fra Bang­la­desh til Burma mens lan­det frem­de­les var en bri­tisk ko­lo­ni. En del av dem er der­for inn­vand­re­re, selv om det er mange ge­ne­ra­sjo­ner siden de kom til hit, for­tel­ler Oddny Gu­ma­er.

Hun er grunn­leg­ger og spe­sial­råd­gi­ver i Part­ners Norge, og sit­ter i sty­ret av For­ti­fy Rights som i ho­ved­sak ar­bei­der med rap­por­te­ring og opp­læ­ring i men­neske­ret­tig­he­ter i My­an­mar.

- Be­folk­nin­gen har blitt un­der­trykt og dis­kri­mi­nert i vel­dig lang tid. Jeg har selv vært med ro­hin­g­ya­be­fol­ket to gan­ger det siste året. De for­tel­ler ster­ke skild­rin­ger om over­grep og un­der­tryk­kel­se, sier Oddny Gu­ma­er.

Ut­satt for vold­som­me an­grep

Siden juni 2012 har ro­hin­g­ya-muslimene gjen­tat­te gan­ger blitt ut­satt for vold­som­me an­grep. Siden an­gre­pe­ne star­tet skal hundre­vis ha blitt drept, minst 145.000 men­nes­ker ha blitt dre­vet på flukt, og ført til at mer enn 40.000 fort­satt lever i de­spe­rat nød uten til­gang til mat, rent drikke­vann, husly eller medi­si­ner.

- Denne si­tua­sjo­nen er eks­tremt vans­ke­lig for be­folk­nin­gen. Den bud­dhis­tis­ke mi­no­ri­te­ten har sam­men med po­li­ti og stat­li­ge an­sat­te rett og slett gått løs på si­vil­be­folk­nin­gen. De dre­per dem, øde­leg­ger hu­se­ne deres og bren­ner ned lands­by­ene, sier Oddny Gu­ma­er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var på kvel­den den 9. ja­nu­ar at 23 ro­hin­g­ya menn skal ha reist gjen­nom byen Muang­daw på flukt til Bang­la­desh. Der støt­te de på en grup­pe rak­hi­ne bud­dhis­ter som tok åtte av men­ne­ne til fange. De andre fem­ten rømte. Iføl­ge For­ti­fy Rights opp­da­get lo­ka­le ro­hin­g­ya den 11. ja­nu­ar en fersk masse­grav med kropps­de­ler som de gikk ut fra var fra de drep­te ro­hin­g­ya­ene som ble tatt til fange.

Den 13. ja­nu­ar ankom po­li­ti kledd i si­vi­le klær lands­byen Du Char Yar Tan for å ar­res­te­re flere ro­hin­g­ya menn. Men lo­kal­be­folk­nin­gen klar­te å kjem­pe mot dem helt til noen timer se­ne­re da flere væp­ne­de po­li­ti og rak­hi­ne bud­dhis­ter ankom lands­byen. I løpet av den væp­ne­de kam­pen i lands­byen ble en po­liti­mann drept.

- Det var denne hen­del­sen som førte til at be­væp­net po­li­ti igjen gikk til an­grep på lands­byen den 14. ja­nu­ar. Da an­gre­pe­ne star­tet hadde de fles­te menn og gut­ter flyk­tet i frykt for å bli ar­res­tert. Det var der­for nes­ten bare kvin­ner og barn igjen i lands­byen. Av disse ble 48 bru­talt drept. Alle hus og ei­en­dom­mer ble også plynd­ret, for­tel­ler Oddny Gu­ma­er.

Av­vi­ser an­gre­pe­ne

De sen­tra­le myn­dig­he­te­ne i My­an­mar har be­stemt av­vist at noen form for vol­de­li­ge an­grep eller drap skal ha skjedd, bort­sett fra dra­pet på en po­liti­mann som de hev­der ble drept av ro­hin­g­ya de­mon­stran­ter som an­grep po­li­ti­et.

- Myn­dig­he­te­ne nek­ter å etter­fors­ke de vold­som­me an­gre­pe­ne mot be­folk­nin­gen. De har blitt tvangs­eva­ku­ert inn til svært pri­mi­ti­ve flykt­ning­lei­rer uten noen form for mat eller medi­si­ner. Det er et for­fer­de­lig brudd på men­neske­ret­tig­he­te­ne at uskyl­di­ge men­nes­ker blir tvangs­sendt ut av hjem­me­ne sine og at lands­by­ene deres blir jev­net med jor­den av store bull­do­se­re. Det har jeg selv sett med egne øyne, for­tel­ler Oddny Gu­ma­er.

Hun ber myn­dig­he­te­ne i My­an­mar om umid­del­bart stan­se ar­resta­sjo­ne­ne av mindre­åri­ge gut­ter og menn, og at de som er an­svar­li­ge for denne uret­ten må stil­les til an­svar.

- Myn­dig­he­te­ne kan ikke snak­ke om re­for­mer i lan­det, og styr­ke­de men­neske­ret­tig­he­ter sam­ti­dig som de sten­ger om­rå­der der det blir på­stått at et mas­sa­kre har fun­net sted.

- De må for­sik­re at retts­li­ge pro­ses­ser blir igang­satt for å få en rett­fer­dig be­hand­ling av alle som ble ar­res­tert i for­bin­del­se med de ny­li­ge masse­mor­de­ne på Ro­hin­g­ya. In­ter­na­sjo­nal og na­sjo­nal pres­se, hu­ma­ni­tæ­re or­ga­ni­sa­sjo­ner og uav­hen­gi­ge ob­ser­va­tø­rer må få til­gang til om­rå­det, sier Oddny Gu­ma­er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ber Norge gripe inn

I au­gust 2012 opp­nevn­te pre­si­dent Thein Sein en komité som skul­le un­der­sø­ke de på­ståt­te for­bry­tel­se­ne som har blitt be­gått mot ro­hin­g­ya­be­fol­kin­gen siden juni 2012.

I april kom rap­por­ten ut, men om­hand­let ikke an­sva­ret som stat­li­ge myn­dig­he­ter har for men­neske­ret­tig­hets­brudd.

Part­ners øns­ker sam­men med For­ti­fy Rights å be om at Norge leg­ger press på myn­dig­he­te­ne i My­an­mar og for­lan­ger en uav­hen­gig in­ter­na­sjo­nal etter­forsk­ning av men­neske­ret­tig­hets­brud­de­ne som blir be­gått mot ro­hin­g­ya-mus­li­me­ne i del­sta­ten Rak­hi­ne.

- Det er ty­de­lig at gru­som­he­te­ne mot ro­hin­g­ya­fol­ket ikke avtar, men hel­ler blir verre. Vi er enige med For­ti­fy Rights som mener tiden er inne for en in­ter­na­sjo­nal etter­forsk­ning, sier Oddny Gu­ma­er.

Hun har gjen­tat­te gan­ger vært i kon­takt med nors­ke myn­dig­he­ter om si­tua­sjo­nen i lan­det, men føler at UD så langt ikke har tatt si­tua­sjo­nen på alvor.

- Jeg føler at de blir opp­rørt og sjok­kert når jeg for­tel­ler om for­hol­de­ne som ro­hin­g­ya­be­fol­kin­gen lever under. Men sam­ti­dig føler jeg at de er til­bake­hol­den med å kri­ti­se­re myn­dig­he­te­ne. Jeg har på fø­lel­sen av at det er vik­ti­ge­re for Norge å være på god fot med bur­me­sis­ke myn­dig­he­ter iste­den­for å kri­ti­se­re grove brudd på men­neske­ret­tig­he­ter. Det syn­tes jeg er skuf­fen­de, sier Oddny Gu­ma­er.

Dagen har til nå ikke lyk­kes å få en kom­men­tar fra UD om saken.

Les også
Økt kristenforfølgelse i Somalia
Les også
Flykter fra sentralafrikansk vold og kaos
Les også
Siste håp foran kirkens murerDen Sentralafrikanske republikk
Les også
Kristenhumorist fryktar islamTorolf Nordbø
Les også
Flyktningene som verden glemte
Les også
Tre rohingya-muslimer drept i Myanmar
Les også
Myanmar på verstinglisteCPC-listen
Les også
Tre skadet etter bombe mot tempel
Les også
Vil nekte muslimer å få mer enn to barn