Myanmar på verstingliste

Selv om generalene i Myanmar løsner grepet, hører landet fremdeles hjemme blant verdens verste trosforfølgere, mener Den amerikanske trosfrihetskommisjonen.

Hele 15 land bør plas­se­res på ame­ri­kansk UDs liste over ver­dens ver­ste tros­for­føl­ge­re. Dét er an­be­fa­lin­gen fra Den ame­ri­kans­ke tros­fri­hets­kom­mi­sjo­nen.

My­an­mar, Kina, Eri­trea, Iran, Nord-Ko­rea, Sau­di-Ara­bia, Sudan og Us­bek­istan står al­le­re­de på lis­ten nå - og bør fort­set­te å stå der, mener kom­mi­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I til­legg an­be­fa­ler de at Egypt, Irak, Ni­ge­ria, Pa­kis­tan, Tad­sji­ki­stan, Turk­me­nistan og Viet­nam set­tes på lis­ten over land der det er spe­si­ell grunn til be­kym­ring.

Når ame­ri­kansk UD plas­se­rer et land på den så­kal­te CPC-lis­ten (Countries of Par­ti­cu­lar Con­cern), får det kon­se­kven­ser for ame­ri­kansk po­li­tikk over­for dette lan­det. Lan­de­ne kan blant annet bli ut­satt for han­dels­re­strik­sjo­ner.

Burma

De siste årene har My­an­mar gjen­nom­ført be­ty­de­li­ge po­li­tis­ke re­for­mer. Li­ke­vel mener Tros­fri­hets­kom­mi­sjo­nen at lan­det har store, uløs­te pro­ble­mer når det gjel­der re­li­gions­fri­het.

- Sek­te­risk vold og grove brudd på re­li­gions­fri­he­ten ram­mer krist­ne og mus­lims­ke mi­no­ri­tets­grup­per, uten at noen blir stilt til an­svar, sier kom­mi­sjo­nens leder, Ka­tri­na Lan­tos Swett, i en presse­mel­ding.

Ed Brown i Stefa­nus­al­li­an­sen har fulgt ut­vik­lin­gen i My­an­mar tett i flere år. Han er ikke over­ras­ket over at kom­mi­sjo­nen mener at lan­det bør bli stå­en­de på CPC-lis­ten.

- Myn­dig­he­te­ne i My­an­mar har nok fo­ku­sert mest på freds­for­hand­lin­ger med de et­nis­ke grup­pe­ne i den vest­li­ge delen av lan­det og mind­re på ut­ford­rin­ge­ne i øst, mener Brown, som er men­neske­ret­tig­hets­råd­gi­ver i Stefa­nus­al­li­an­sen.

- Sær­lig i to del­sta­ter, Chin-sta­ten som er ho­ved­sak­lig kris­ten, og Rak­hi­ne-sta­ten som har et fler­tall mus­li­mer, har det vært sterk dis­kri­mi­ne­ring og for­føl­gel­se. I Rak­hi­ne an­gri­per bud­dhis­ter mus­li­mer uten at myn­dig­he­te­ne gri­per inn. I Chin for­sø­ker myn­dig­he­te­ne å pres­se bud­dhis­tisk kul­tur på de krist­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ed Brown re­gist­re­rer at myn­dig­he­te­ne be­visst bru­ker bud­dhis­men i na­sjons­byg­gin­gen for å skape en fel­les na­sjo­nal iden­ti­tet. Dette ska­per pro­ble­mer for krist­ne og mus­li­mer.

Egypt

At Egypt bør inn på ver­sting­lis­ten, be­grun­ner kom­mi­sjo­nen med at re­gje­rin­gen ikke kla­rer - eller prio­ri­te­rer - å be­skyt­te re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter mot vol­de­li­ge an­grep. Dette ram­mer sær­lig kop­tis­ke krist­ne.

Kom­mi­sjo­nen er også kri­tisk til at myn­dig­he­te­ne fort­set­ter å dømme og fengs­le folk fordi de skal ha «kren­ket» re­li­gio­nen. Og de mener den nye, egyp­tis­ke grunn­lo­ven er pro­ble­ma­tisk i for­hold til re­li­gions­fri­het.

- Egypt lider av kaos, og da er sår­ba­re grup­per ut­satt, kom­men­te­rer Brown, som nylig var i Egypt og møtte kop­te­re som var dypt for­tvi­let over si­tua­sjo­nen.

- Det er ikke nød­ven­dig­vis myn­dig­he­te­ne som står bak over­gre­pe­ne som skjer, men de har mind­re kon­troll enn Muba­rak-re­gi­met, slår han fast.

Bør over­vå­kes

Den ame­ri­kans­ke tros­fri­hets­kom­mi­sjo­nen har også kom­met med en an­be­fa­ling om en del land som ame­ri­kansk UD bør følge nøye med på, når det gjel­der brudd på re­li­gions­fri­he­ten. Disse lan­de­ne er Af­gha­ni­stan, Aser­bajd­sjan, Cuba, India, In­do­ne­sia, Ka­sakh­stan, Laos og Russ­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

CPC-listen

Hvert år utarbeider amerikansk UD en liste over land der det er særlig grunn til bekymring for brudd på religionsfriheten.

Den amerikanske trosfrihetskommisjonen, kommer hvert år med anbefalinger til hvilke land som bør stå på listen. Kommisjonens medlemmer er oppnevnt både av det demokratiske og det republikanske partiet.