Flyktningstrøm kan skape matvarekrise

Strømmen av muslimer som flykter fra Den sentralafrikanske republikk på grunn av den religiøse volden kan skape matvarekrise i landet.

Det er hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ner som ad­va­rer mot at flykt­nings­trøm­men kan føre til en ka­ta­stro­fal kol­laps i mat­vare­til­gan­gen, mel­der BBC.

Iføl­ge Oxfam og Ac­tion Against Hun­ger er det færre enn ti mat­vare­ut­salg igjen i ho­ved­sta­den Ban­gui, og flere av dem vur­de­rer å for­la­te lan­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den vans­ke­li­ge til­gan­gen på mat har sam­ti­dig ført til kraf­tig øk­ning av pri­se­ne.

Ett mål­tid

FN an­slår at hele 90 pro­sent av be­folk­nin­gen al­le­re­de spi­ser kun ett mål­tid mat om dagen. Fryk­ten er der­for stor for at si­tua­sjo­nen vil for­ver­res kraf­tig.

Vol­den mel­lom krist­ne og mus­lims­ke grup­per har revet lan­det i styk­ker siden et kupp i fjor. Ti­tu­sen­vis av mus­li­mer har al­le­re­de flyk­tet fra lan­det til Ka­me­run og Tsjad.

Mange av mus­li­me­ne som har flyk­tet ut­gjor­de rygg­ra­den i lo­kal­øko­no­mi­en, iføl­ge BBC.

Om lag 96 pro­sent av lan­dets bøn­der er under en måned til den beste se­son­gen å plan­te uten til­gang til såfrø, opp­ly­ser FN.

Når ikke fram

Vol­den i lan­det fører til at mat­vare­hjelp ikke kom­mer fram. Hundre­vis av laste­bi­ler står ved gren­sen fordi sjå­fø­re­ne fryk­ter å bli an­gre­pet av væp­ne­de grup­per.

Kri­sen i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk har gått fra vondt til verre de siste må­ne­de­ne. FN-ut­sen­ding Leila Zer­rou­gui har ad­vart mot folke­mord på grunn av den re­li­giø­se di­men­sjo­nen ved kon­flik­ten.

EU har for­plik­tet seg til å bruke over 1 mil­li­ard kro­ner på kri­sen og god­kjen­te nylig å sende 500 sol­da­ter til den tid­li­ge­re frans­ke ko­lo­ni­en. De blir satt inn i til­legg til de 5.500 sol­da­te­ne i Den afri­kans­ke unions styr­ke i lan­det og de 1.600 frans­ke sol­da­te­ne som alt er på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NTB

Les også
Mer norsk hjelp til krisen i Sentral-Afrika
Les også
FN mangler mat til Den sentralafrikanske republikk