FORSVAR: I et lydklipp publisert på en Facebook-gruppe kommer, mulla Krekar med nye uttalelser, hvor han forsvarer Islamsk Stat. Tidligere har han tatt avstand fra IS.

Krekar med nye toner om IS

Mulla Krekar mener andre jihad-grupper plikter å forsvare terrorgruppen Islamsk Stat. Norsk terrorforsker er ikke overrasket.

Forsiden av avisen Dagen 27. oktober.

I videoen gjør han lytterne oppmerksom på at han tidligere har kritisert IS.

Muslimsk plikt

Nå tar han likevel til orde for å forsvare gruppen, som kjemper en innbitt kamp mot kurdiske og irakiske styrker i Mosul-regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har sagt at det å adlyde de er en plikt for de som følger dem og de tå forsvare dem er en plikt for muslimene som bor under dem og muslimene som lever rundt dem i disse landene. Særlig for de andre jihad-gruppene, sier Krekar i lydklippet, som Dagen har fått oversatt deler av.

Jihad-grupper

Det er uklart nøyaktig hva Krekar mener med Jihad-grupper. Begrepet brukes ofte som en referanse til grupper som mener at det er riktig å kjempe med våpen for en Islamsk Stat. Begrepet brukes blant annet om tidligere Nusrafronten og Ahrar al-Sham, en annen islamistisk orientert gruppe.

Tidligere har det vært kjent at noen av Krekars gamle tilhengere i gruppen han en gang stiftet, Ansar al-Islam, nå har tilsluttet seg IS. Andre har havnet i konflikt med gruppen, som har krevd at andre jihadistisk orienterte grupper skal underkaste seg den.

– I disse dager er det en muslimsk gruppe, muslimske og gudsfryktige hellige krigere, som har erklært en islamsk stat i Syria og Irak, kjent som Islamsk Stat. Selv kaller de denne staten et kalifat, sier Krekar i det nylig publiserte intervjuet.

Markerte avstand

I et tidligere intervju med en kurdisk avis har også Krekar markert distanse til IS. Han har uttalt at han ikke ville behandlet yezidiminoirteten slik IS har gjort om han var en «jihad-leder» og sagt at han mener IS var for tidlig ute med å erklære kalifatet for gjenopprettet.

Forholdet mellom Krekar og Islamsk Stat har lenge vært uklart og Krekar selv har uttalt seg uklart. I sommer ble Krekar ifølge NRK stemplet som en «vantro» av en IS-lojal forfatter i en bok utgitt på kurdisk.

– S alafistisk forståelse av islam

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, har fått tilsendt sitatene fra Dagen - og videreformidlet dem til sin klient.

Krekar svarer at han nok en gang ikke gir uttrykk for egne meninger, men tar utgangspunkt i salafistisk forståelse av islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har sagt at IS og muslimene i områdene de styrer, blir angrepet av korsfarere, kurdiske vantro og barbariske shia.

Videre sier Krekar via sin advokat at han ser for seg at hvis IS mister sin maktposisjon i området, vil det føre til et massedrap på muslimene i disse områdene.

– Slik det har skjedd når Rumadi, Faluja og Dyala har blitt lagt i ruiner.

Mulla Krekar mener at dette tapet vil være større enn IS's eksistens.

– Dermed er et «forsvar» et forsvar av befolkningen i området, som hovedsakelig er sunni-muslimer. Derfor vil ethvert angrep utenfra utløse en plikt etter Sharia-loven til å forsvare området, uansett hvem som står ved makten, påpeker han.

Og sier videre:

– Dette angår som sagt de muslimene som blir i området og jihadistgrupper i området Syria og Irak. Andre, som oppholder i nabolandene, har en plikt til å dra og delta i forsvaret, hvis han har mulighet.

Advokat Meling sier at Krekar i samtale med ham understreket at det han sier her, ikke betyr at han støtter IS sine ikke-islamske handlinger, «slik som de massedrapene og utføringen av det som ligner kommunistenes barbariske handlinger».

– Ikke overrasket

Leder Helge Lurås ved Senter for strategisk analyse (SISA) er ikke overrasket over utsagnene fra Krekar.

Han mener Krekar helt siden 1990-tallet har vist at han ikke har en kurdisk agenda, men en som er islamistisk og jihadistisk.

– For kurdere i Irak er IS det nærmeste alternativet som en islamistisk gruppe, påpeker Lurås.

ingen kommentar: Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, har fått tilsendt sitatene fra Dagen. Meling opplyser at de er videreformidlet til Krekar. Før han har fått respons fra klienten vil ikke advokaten kommentere dem.

Tvetydige signaler

Førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus fikk forelagt utsagnene fra Krekars lydklipp på Facebook tidligere, før Krekar forklarte uttalelsene for Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gule synes det er vanskelig å kommentere utsagnene.

– Sitatene er ikke klare, men Krekar uttrykker større forståelse for IS enn tidligere når han kaller dem en gudfryktig gruppe. Han uttrykker likevel ikke anerkjennelse for deres kalifat, men sier at dette er noe de kaller sin stat, sier Gule om det første sitatet.

– Det neste sitatet synes å være enda tydeligere i sin støtte, ved at det er snakk om en plikt til å forsvare dem (IS), men samtidig ser det ut til at denne plikten begrenses til de som allerede er tilhengere av IS, sier han.

I sum synes han budskapet er tvetydig og vanskelig å fortolke.

Kan utleveres

I forrige uke fikk saken mot Krekar en ny vending. Lagmannsretten stadfestet fredag Oslo tingretts beslutning om at vilkårene for utlevering er oppfylt og at Krekar og en medsiktet iraker kan sendes til Italia.

Krekar ble pågrepet natt til 12. november i fjor i forbindelse med en aksjon der politi i flere europeiske land samarbeidet, etter ønske fra italiensk politi. 30. november mottok Norge utleveringsbegjæringen.

Italienske myndigheter hevder at Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, leder terrornettverket Rawti Shax, og har krevd ham utlevert. Ifølge italienske politi skal nettverket ha celler i en rekke europeiske land og i Midtøsten. Italienske myndigheter har også forsøkt å koble nettverket til IS.

Roste terrorledere

Krekar har tidligere uttrykt støtte til avdøde al-Qaida-leder Osama bin laden og daværende nestleder Ayman al-Zawahiri, i et intervju i 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når vi har en islamsk stat, ledet av en som Osama Bin Laden, med en utenriksminister som Gulbuddin Hekmatyar eller Ayman Al-Zawahiri, da kan vi snakke med dem (Vesten, journ. anm.) som likeverdige parter, sa Krekar i et intervju med en arabisk TV-kanal.

I et intervju med en kurdisk avis i 2006 roste Krekar også den nå avdøde Al-Qaida-lederen i Irak, Musab al-Zarqawi. Mullaen kalte da Zarqawi for en initiativrik og målbevisst mann som var en velsignelse for alle som kjempet hellig krig.

Les også
Lagmannsretten: Mulla Krekar kan sendes til Italia
Les også
Meling vil anke Krekar-avgjørelse
Les også
Krekar-utlevering kan føre til Amnesty-engasjement
Les også
Krekar kan utleveres til Italia