SLUTT: Oslo Sjømannskirke på Bygdøy (til venstre på bildet) er solgt. Foto: Z Ovenfra/Sem og Johnsen

Sjømannskirken på Bygdøy solgt for 57 millioner

Salgssummen er 13 millioner kroner under takst.

Den indre Sjømannsmisjon (DISM) opplyser i en pressemelding onsdag ettermiddag at kirken og strandeiendommen på Bygdøy i Oslo er solgt til firmaet Auctus AS v/ Hans Øivind Nordvik.

– Salgssummen ble lavere enn takst på grunn av restriksjoner på bygning og tomt, opplyser Andrè Sætre, generalsekretær i DISM.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sier at Den indre Sjømannsmisjon likevel anser seg fornøyd med salgssummen, som DISM får uten noen forbehold fra kjøper side.

I en kommentar i Dagen utdyper generalsekretæren bakgrunnen for salget: – Valget sto mellom å selge kirken på Bygdøy eller på kort sikt vurdere å innstille driften av Den indre Sjømannsmisjon

Eiendomutvikling

Kjøperen av sjømannskirken, Auctus AS, forklarer på egne nettsider at de er et investerings- og prosjektutviklingsselskap.

Auctus er involvert i ulike virksomheter innenfor finans, eiendomsutvikling (næring/bolig/fritidsbolig), destinasjonsutvikling, reiseliv og handel. De hevder også å være en av Norges største aktører innen destinasjons- og eiendomsutvikling i ferie og fritidsboligmarkedet.

Selskapet ble stiftet i 1995 ved en fisjon av World City AS (hovedfokus mot cruise- og fergevirksomhet, samt engasjert i andre prosjekter/aktiviteter).

Strid om salget

Det har stått strid om eiendommen etter at landsstyret i Indre Sjø bestemte seg for å selge. Det som virkelig gjorde avgjørelsen omstridt, var at styret bestemte seg for å overse en muntlig klausul om at det skulle foregå kristen virksomhet i lokalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Organisasjonen fikk overta bygningene for bare én krone i 1985 under denne forutsetningen. Det er også blitt hevdet at dersom DISM ikke ville drive videre, skulle eiendommen vederlagsfritt avhendes til Den Norske Sjømannsmisjon. Dette er imidlertid ikke blitt dokumentert.

Naboen Oslo Seilforening har sondert mulighetene for å få kjøpe eiendommen, og de har vært i gang med å skaffe finansiering, blant annet med muligheter for kommunale bidrag

Seilforeningen har ønsket bedre forhold for barn og ungdom som de gir et maritimt tilbud til. Strandeiendommen passer perfekt for dette. Det ble også åpnet for at kristne aktører fortsatt kunne ha virksomhet på eiendommen, selv om Seilforeningen eventuelt ble eier.

KFUM Eiendom har vært i samtaler med Seilforeningen om et mulig samarbeid, og det var på tale at KFUM Oslo, som driver beslektet arbeid med kristen profil, kunne bli en del av en modell for drift av stedet.

– Vi er skuffet og veldig overrasket over at prosessen er gjennomført slik det er gjort, sa styreleder Esben Keim i Oslo Seilforening til Dagen i helgen.

Han synes ikke at Seilforeningen har fått noen fair sjanse til å delta i en budrunde.

Les også: – Vi måtte ta et valg i Den indre Sjømannsmisjon

Les også
Måtte ta eit val
Les også
Sjømannskirka solgt, kjøperen er hemmelig
Les også
Indre Sjø kan sikre kristen drift på BygdøyOslo Sjømannskirke
Les også
Oslo Sjømannskirkes styre har gått av
Les også
Indre Sjø og virksomheten videre
Les også
Indre Sjømannsmisjon –en døende organisasjon?