Illustrasjonsfoto: Kirsty Gilbert-Browning/CC/Flickr

Kardinalsyndene

La oss prøve oss selv – og gå inn i Guds lys med det som ikke tåler lyset.

I middelalderen opererte de med «de sju dødssynder». ­Uttrykket var et pedagogisk grep i trosopplæringen. Men det kunne lett føre på villspor. Jesus og apostlene sorterte oftest ikke mellom ulike kategorier synder (Rom 6:23).

Men det er mulig å finne et par–tre synder som ifølge NT var en særlig fristelse for de første kristne. Disse syndene florerte i samfunnet omkring dem, nemlig, utukt, havesyke og avguds­dyrkelse – hedenskapets kardinalsynder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noen falt i disse syndene og fortsatte å leve i dem. Smått om senn døde de en åndelig død og ble borte. Advarselen mot disse syndene er svært alvorlig. «Hor, all slags urenhet og pengejag må det ikke engang være tale om hos dere, slikt sømmer seg ikke for kristne» (Ef 5:3).

Det seksuelle samlivet hører til i forholdet mellom en mann og en kvinne som har inngått en ­offentlig ektepakt. Samliv utenom den rammen omtales med begreper som hor, urenhet og utukt. Den folkelige humoren henspiller ofte på slike synder for å ufarliggjøre dem. Det samme skjer i ulike medier. Der kan syndene endatil idealiseres. I kristne miljø skal ikke slikt forekomme.

Havesyke er en hjertesykdom preget av pengejag og materialisme. Et sted kalles havesyken avgudsdyrkelse (Kol 3:5).

La oss prøve oss selv – og gå inn i Guds lys med det som ikke tåler lyset.

Behov for mer inspirasjon?

Les også
Samme kropp, ulike kroppsdeler
Les også
Fra apostelens bryllupstale
Les også
Forandring i hverdagen
Les også
Kvinne/mann
Les også
Sammen med de andre