STUA FULL: Taco trekker tenåringer, men det gjør også fellesskapet i Kathrine og Vegard Berekvams stue. På bildet ses fra venstre Kathrine, Henriette (foran til høyre), Øystein, Alex, Håkon og Vegard.

Tenåringsvenner på heltid

21-åringene Kathrine og Vegard Berekvam er nygifte og kunne trenge tid helt for seg selv. I stedet bruker de fritida på tenåringer og har få venner på sin egen alder.

Under paraplyen Young Life, i tett samarbeid både med Den norske kirke på Oppsal i Oslo og Misjonssambandet, legger de inn mye innsats for å være ekte venner med ungdom.

Livet deres nå er resultat av at noen stilte opp for dem da de var noe yngre. Nå bringer de videre til litt yngre ungdom det de selv fikk del i. Redskapet er ekte vennskap på fritida, basert på ubetinget kristen nestekjærlighet. Og når vi snakker om fritid, gjelder det omtrent døgnet rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Troen fikk betydning

Kathrine (21) var med i en panelsamtale under misjonskonferansen Frontline sist uke. Den gikk på Fjellhaug i regi av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) som har sitt hovedkvarter der.

Kathrine ble døpt og konfirmert, gikk på søndagsskolen og i kirka og kalte seg kristen. Så hun søkte seg til den kristne videregående skolen Tryggheim på Nærbø som NLM eier.

– Først der så jeg at troen burde få følger. Jeg så hva den virkelig betydde for lærere, medelever og venner som viste at de faktisk trodde på Gud og at det fikk konsekvenser for dem, sier Kathrine som ble 17 år før hun lot det samme skje i eget liv.

21-åringen studerer bibel og misjon ved høgskolen på Fjellhaug, mens mannen Vegard er teologi-student samme sted og ser for seg en pastoral tjeneste i framtida.

Ramlet av

Vegard forteller at eneste spor av kristen tro i oppveksten var godnattsanger om Jesus. Under konfirmasjonsforberedelsene i 2008 kom han i kontakt med Young Life-leder Thor Magnus Odland. Året før var Vegards søster på leir i USA med organisasjonen som norsk-amerikanske Odland hadde etablert i Norge. Sommeren etter dro også Vegard dit.

– For første gang ble jeg presentert for evangeliet på en måte som gjorde at jeg valgte å ta imot det. Jeg datt av da jeg kom hjem, men dro tilbake sommeren etter. Da valgte jeg igjen å leve et bevisst liv for Jesus, sier han som forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hjelp på veien

Både han og Kathrine er glad for menneskene de traff og som har støttet dem.

– Hvor hadde dere vært om ingen hadde vært til stede for dere i tenåra?

– Jeg hadde i alle fall ikke studert teologi, og jeg hadde helt sikkert ikke vært gift, fastslår Vegard smilende. Han legger stor vekt på at noen hjalp ham også etter at han tok imot Jesus.

– Når noen har introdusert evangeliet for deg, må de følge deg opp. Det er essensielt for å leve kristenlivet videre. På en leir blir du isolert fra hverdagslivet. Etter den første USA-leiren tok hverdagen meg tilbake. Det ble vanskelig for meg å holde på sannheten, sier Vegard som er glad at Young Life-lederne var på banen i livet hans – og forble der.

– De jeg møtte der, er noen av mine absolutt nærmeste venner fortsatt. Han som fulgte meg tettest opp, var forloveren min.

Kathrine og Vegard bor på Oppsal i Oslo og er engasjert i konfirmantarbeid i Den norske kirke. Fjellhaug-studentene er også tilknyttet Misjonssambandet. På lørdager er de i Misjonssalen, NLMs storstue i sentrum. Der treffer de NLM-ungdommer som jobber for å utbre det kristne budskapet på ulike måter.

Young Lifes vennskapsmetode er blitt en del av tenkningen i Misjonssalens ungdomsstrategi, og en halv Young Life-stilling på Oppsal betales av NLMs Region øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Campaigners

Kathrines og Vegards normaluke er tett:

– På mandagskveldene har vi Campaigners-gruppe, en en liten bibelstudiegruppe for ungdom som ønsker å leve som kristne. Vegard har nær kontakt med en gutt som kommer på middag hos oss. Det er en del av mandagsrutinen. På onsdager har vi ledersamling med andre Young Life-ledere i Oslo. Resten av tiden har vi kontakt med folk vi kjenner. Vi er med i klubbarbeid i kirka, men er også sammen med vennene våre andre steder. Hvis det lokale fotballaget spiller kamp, er vi der sammen med dem, sier Kathrine.

I sommer forberedte hun sitt eget bryllup, og da fritida ble for knapp, tok hun like godt med seg noen av sine yngre venninner for å kjøpe inn brudeutstyret.

– Vi tuller med at vi ikke har så mange venner på vår egen alder, sier hun. Det blir ofte for trangt når tenåringsvennene stimler sammen til taco-kveld hjemme i stua deres.

– Vi inkluderer de litt voksnere vennene våre, så de også blir en del av arbeidet. Tenåringene blir en del av hverdagslivet vårt. Noen av dem har møtt Jesus gjennom dette, sier hun og reflekterer over hvordan de havnet i dette arbeidet:

– Vi må ut av komfortsonen vår for å få til dette. Vegard og jeg er jo selv resultater av at noen gikk ut av sin komfortsone for å vise oss det kristne budskapet. Vi hadde ikke vært her uten at de hadde oppsøkt noen som trenger å høre. Det vi står i, er utfordrende, men også veldig givende, og vi får mye tilbake, sier Kathrine som ser at mange unge leter etter mening. Selv har hun mye kontakt med jenter som opplever et press om å være god nok.

– Grunnen til at vi ser endringer hos flere, er blandingen av evangeliet og en stabil relasjon. Det er viktig å legge fram evangeliet på en måte som gjør det aktuelt i hverdagen. Vi vandrer gjennom evangeliet sammen med tenåringene, og når relasjonen kommer på plass, får også Ordet tid til å synke inn, sier Vegard.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Young Life

Young Life er en tverrkirkelig kristen organisasjon med utspring i USA som jobber systematisk med å bygge ekte vennskap med ungdommer, vise dem ubetinget kjærlighet og være til stede for dem i hverdagen.

Norsk-amerikanske Thor Magnus Odland tok arbeidet med seg til Stavanger-området og har holdt på der siden 2005.

Young Life ønsker å gi «en trygg ramme hvor aktiviteter og moro er en viktig del» og være et sted der tenåringer kan føle seg fri til å uttrykke seg selv.

Klubb- og leirarbeid samt såkalte Campaigners-samlinger er en del av virksomheten.

NLM Ung (Misjonssambandet) samarbeider med Young Life i Oslo som en del av sitt utadvendte arbeid.