BERGE LIV: Helsevesenet skal berge liv. Ikke ta liv, skriver Håkon C. Hartvedt.

Skremmende signaler

18. juli i år hadde lederartikkelen i Dagen følgende tittel: «Skremmende signaler fra Danmark om dødshjelp.» Bakgrunnen var at den danske statsministeren Mette Fredriksen under et folkemøte på Bornholm i juni gikk ut med støtte til legalisering av dødshjelp, og gikk så langt som å sammenligne dødshjelp med avliving av hunder. «Da har man alvorlig nedskrevet forståelsen av menneskelivets hellighet og ukrenkelighet», skrev Dagen.

Legaliseringen skapte store reaksjoner, også i Danmark. Dagen-journalist Tore Hjalmar Sævik refererer i samme avis prest og Kristelig Dagblad-spaltist Marie Høgh. Hun mener at «det senker seg at mørke over det samfunn som knytter vennskapsbånd med døden», og at «lovprisningen av aktiv dødshjelp er en suspendering av det kristne menneskesyn og av alt som vi har bygget vår kristne sivilisasjon på».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og sjefredaktør, Karin Dahl Hansen, følger opp med at dette representerer «et rystende og kynisk menneskesyn»: «Følger vi det, står vi overfor et paradigmeskifte i Danmark hvor mennesker kan bli avlivet på linje med hunder. Ja, unnskyld den mildt sagt upassende sammenligning, men det er nettopp et eksempel Mette Fredriksen selv trakk fram i intervjuet.»

Helt forferdelig synes jeg. Det er ikke gitt oss mennesker å bestemme over liv og død på denne måten. Allerede da loven om fri abort kom, hevdet tydelige røster at da blir legalisering av aktiv dødshjelp det neste.

La oss kjempe mot dette. Helsevesenet skal berge liv. Ikke ta liv.