CHARLES DICKENS: «Jeg overgir min sjel til Guds nåde gjennom vår Herre og frelser Jesus Kristus, og jeg formaner mine barn til ydmykt å forsøke å rettlede seg etter læren i Det nye testamente i dets vide ånd.» siterer Håkon C. Hartvedt fra Dickens testamente.

Gud kan vende alt til det gode

En av Charles Dickens aller mest kjente bøker er David Copperfield.

I Store norske leksikon kan vi lese at Charles Dickens ble født 7. februar 1812 i Landport ved Portsmouth i England, og at han døde 9. juni 1870 på Gad's Hill Place ved Rochester i Kent. Han var en engelsk forfatter fra viktoriatiden, kjent for romaner som Oliver Twist og David Copperfield. I det hele skapte han noen av verdenslitteraturens mest minneverdige figurer. Her stopper jeg som antydet ovenfor litt ved David Copperfield.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I denne boka forteller David Copperfield selv om barndommen og oppveksten sin med en tyrannisk stefar (Mr Murdstone), om hva han opplevde på dårlige skoler og i fabrikkarbeidet på denne tiden. Men vi møter også den godhjertede tanten, Betsy Trotwood.

Les også
En alvorlig sannhet

Seinere forteller han om voksenlivet og forholdet til den vakre Dora Spenlow og den kloke Agnes Wickfield. Om ikke alt gikk på skinner i voksenlivet heller, og han ble utsatt for både det ene og det andre, kan vi si at Gud vendte alt det vonde til det gode for ham.

Slik også med Dickens selv. Noen kaller faktisk David Copperfield for «en maskert selvbiografi». Og en grunn til at vi tror at Dickens ville vært enig i påstanden ovenfor er at han selv hadde en klar kristen tro. I sitt eget testamente skriver han: «Jeg overgir min sjel til Guds nåde gjennom vår Herre og frelser Jesus Kristus, og jeg formaner mine barn til ydmykt å forsøke å rettlede seg etter læren i Det nye testamente i dets vide ånd.»

Les også
Du skal få lønn når du kommer hjem