DEN FØRSTE VULKANEN: Først er livet kanskje kaotisk av synd og sår. Så kommer man til tro på Jesus, og finner orden og helbredelse. Mye støy fra det gamle livet kan komme opp underveis. Jeg kaller det den første vulkanen, skriver Sverre H. Skilbreid.

Dobbel vulkan

«Selv forgjengelig gull blir prøvet i ild. Troen, som er mye mer verdt, må også prøves …» 1. Peter 1,7

Først er livet kanskje kaotisk av synd og sår. Så kommer man til tro på Jesus, og finner orden og helbredelse. Veien dit er kanskje ikke enkel. Mye støy fra det gamle livet kan komme opp underveis. Jeg kaller det den første vulkanen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men med trygg støtte finner personen stabilitet i livet med Jesus. Kontrasten kan være stor til det som var før. Vitnesbyrdet blir viktig for mange. Relativt raskt står personen i en meningsfull sammenheng og gir videre til andre.

Det går kanskje flere år med rikdom, dybde og mange frukter. Men så kommer tidligere strategier og reaksjonsmønstre til syne igjen. Gammel smerte og vonde tanker sprenger på. Synd som for lengst var ferdig, dukker opp igjen. Kaoset er tilbake. Jeg kaller det den andre vulkanen.

Vi er ofte raske med å konstatere at det meste er på plass for den som er ny på veien. Vi trengte det sterke vitnesbyrdet og kraften fra et nytt liv. Men det gamle var ikke ferdig. Det tar tid for alt det vonde å komme til korset.

Vi er alle underveis, men kan vi forebygge vulkan nummer to rett og slett ved ikke å fornekte den? Vondt er vondt, synd er synd og sår er sår. Det trenger alt sammen fortsatt fri adgang til Kristus. I trygg disippelgjøring, realisme, varsomhet og vern. Det er ikke festbrems, men holder oss ved kraften i korset.