NIKOLAUS: Det er fra denne hendelsen at tradisjonen med å henge opp sokker i julen stammer fra, skriver Jan Torland. Foto: Adobe Stock

Den første julenissen

Det var min gode venn Al som fortalte meg om den første julenissen. Nikolaus ble født i en liten by som ligger i dagens Tyrkia. Han kom fra en rik familie, men som barn, mistet han begge foreldrene sin i en pest.

Til tross for sin store rikdom var Nikolaus ulykkelig. En dag fant han noen bokruller som hadde tilhørt foreldrene. Her leste han om historien og den rike mannen og Lasarus. Denne fortellingen berørte ham, og så husket han hvordan moren hans alltid hadde gitt til de fattige.

Nicolaus begynte å gi til de fattige. Han ba skredderen sy ekstra store lommer i jakken, så han kunne gi masse. For første gang siden han mistet foreldrene, kjente han glede.

Les også
For et barn er oss født

Han bestemte seg for å gi alt han eide til de fattige og så følge Jesus. Han dro på pilegrimsreise til Det hellige land, og her fulgte han i Jesu fotspor.

Etter noen år vendte han tilbake til sitt eget land. Han kom til byen Myra i Lilleasia. Her manglet de prest, og folket tryglet ham om å bli. Han tilbrakte resten av sitt liv som prest og biskop der.

Mange historier er fortalt om Nikolaus. En gang hørte han om en kjøpmann som hadde tre gifteklare døtre. Kjøpmannen manglet penger til medgift, så to av dem bestemte seg for å selge seg selv som slaver, så i alle fall en av dem kunne bli gift. I nattens mulm og mørke plasserte Nikolaus gullmynter i skoene deres. Nå fikk alle råd til medgiften.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Byttedag

Det er fra denne hendelsen at tradisjonen med å henge opp sokker i julen stammer fra.

Navnene Nils og Nisse kommer fra Nikolaus, som var den første nissen, om du vil. Han levde etter Jesu ord: «Det er saligere å gi enn å få» (Apg 20,35b).