SAUESANKING: Peter skriver om sauer som har gått seg vill. Det er ikke mye gjeting i Norge nå, men sauesanking om høsten, skriver andaktsskribent Sverre H. Skilbreid om her. Foto: Anders Minge / NTB

Konkret

«På sin egen kropp bar han våre synder opp på treet, så vi skulle dø bort fra syndene og leve for rettferdigheten. Ved hans sår ble dere helbredet. Dere var lik sauer som hadde gått seg vill, men nå har dere vendt om til ham som er hyrde og tilsynsmann for deres sjeler.» (1. Peter 2:24–25)

Det er svært lite abstrakt det Peter skriver. «Opp på treet» minner om naturen. Den walisiske dikteren S. R. Thomas skildrer nattverd til fattige bønder med grove hender. Så antyder diktet at de kom hjem og fant et lam spiddet av et tre falt i vinden. Så konkret.

«Synd» og «rettferdighet» kan høres åndelig og abstrakt ut. Men oversetter vi til livene våre, så kan innholdet bli svært konkret.

Peter skriver om sauer som har gått seg vill. Det er ikke mye gjeting i Norge nå, men sauesanking om høsten. Her vest hvor jeg sitter er det ikke vanskelig å se det for seg. Strikkeluer og islender, regntøy, sauer som vil feil vei, og andpusten løping i vått fjell.

Peter var fisker, han jobbet med hendene og kjente naturen. Og han kjente sine svik og sine traumer. Han kjente Jesus, og var dypt merket av nådemøtene. Kan du ta imot ordene Peter skriver som noe helt annet enn prat?