FADER VÅR: Jesus sier «be heller slik». Og så kommer det: «Vår Far i Himmelen…», skriver Sverre H. Skilbreid.

Be istället så här

I en svensk oversettelse innleder Jesus Fadervår med: «Be istället så här.» Den norske «En Levende Bibel» har det samme: «Be istedenfor på denne måten.» De fleste andre Bibler sier: «slik skal dere da be» eller «be derfor slik». Men «istedenfor» får fram et godt poeng i det Jesus sier.

Jesus har snakket om dem som står på gatehjørnene og ber for at folk skal se dem. Og om dem som tror de blir bønnhørt fordi de ramser opp masse ord. Men så sier han «be heller slik». Og så kommer det: «Vår Far i Himmelen …»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ser du? Som mange har påpekt, den første bønnen er helt vesentlig for hele Fadervår. Ja, Far gjennomsyrer hele Jesu undervisning om bønnen, både her og ellers.

Om vi ikke tror at Far er hjemme. Om vi ikke tror Far har nok. Da strever vi, blir religiøse og stolte, slåss om maten, ramser opp. «Vær ikke lik dem!» sier Jesus. «For dere har en Far som vet hva dere trenger, før dere ber ham om det. Slik skal dere da be.» Eller «Be istället så här».

Har du de samme gode assosiasjonene til de svenske replikkene som meg? De lugne korte linjene. Jesus snakket sitt eget språk. Men hører du roen og tilliten, fortrøstningen i Jesu ord? Når han henviser oss til Far: «Be istället så här.»