LESER BIBELEN: Filosofene Ole Martin Moen (tv.) og Einar Duenger Bøhn leser Bibelen fra perm til perm og lager podkast om sine funn underveis.

Sekulær bibelpodkast engasjerer: – Vi oppleves nok som et friskt pust

Reaksjonene renner inn for skaperne av «Ole Martin og Einar leser Bibelen». Filosofene er overrasket over hvem som hører på dem.

I en tomannsbolig på Kjelsås i Oslo sitter to engasjerte filosofer bak hver sin mikrofon ved stuebordet.

Ole Martin Moen og Einar Duenger Bøhn bestemte seg tidligere i år for å lese Bibelen fra perm til perm og lage en podkast hvor de drøfter sine funn fra hver bok.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men ingen av dem er kristne.

Ole Martin og Einar leser Bibelen

– Filosofene Ole Martin Moen og Einar Duenger Bøhn leser Bibelen fra perm til perm og diskuterer sine funn.

– Første episode ble spilt inn tidlig vår 2022.

– Hver episode handler om én spesifikk bok i Bibelen.

– Ligger ifølge podtoppen.no på mellom 2.000 og 2.750 lyttere de siste fire ukene.

– Bibelen er en intellektuell skattkiste. Det er veldig fascinerende å lese historiene, men også hvordan boka åpner veier inn til eksistensielle problemstillinger, sier Moen som er professor i etikk ved OsloMet.

Hver av de 66 bøkene skal vies minst én podkast-episode.

Denne uken står Høysangen på kjøreplanen, som betyr at duoen allerede har rukket å komme et godt stykke på vei i Det gamle testamente.

– Bibelen inneholder så mange referanser vi kjenner til og har vært en så stor del av vår vestlige kultur. Det er generelt gøy å lese fordi man får en større forståelse av både kristne og vår del av verden, sier Bøhn som er filosofiprofessor ved Universitetet i Agder.

LESER BIBELEN: Filosofene Ole Martin Moen og Einar Duenger Bøhn leser Bibelen fra perm til perm og lager podkast om sine funn underveis.

Og podkasten har på kort tid rukket å gi lyd fra seg.

Flere tusen har lyttet til episodene, og duoen har til og med fått invitasjoner til å være gjester i kirker til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi leser Bibelen først og fremst fordi vi er interesserte selv, men det er veldig hyggelig at så mange hører på og engasjerer seg, sier Bøhn.

Grunnlag for gode diskusjoner

Einar Duenger Bøhn var den som hadde ideen til å lage en bibel-podkast. Inspirasjon fikk han fra lignende lese-podkaster om store litterære verk som han har gjort tidligere.

– Målet har vært å lese og snakke om Bibelen med et åpent sinn og fri for agenda, sier Bøhn og legger til at han verken kaller seg ateist eller troende.

Da han spurte sin venn og filosofi-kollega Ole Martin Moen, om han kunne tenke seg å bli med på reisen fra 1. Mosebok til Johannes Åpenbaring, fikk han umiddelbart et positivt svar.

– Hvorfor skal Bibelen bare være for kristne? Jeg mener det er mye i Bibelen som gir grunnlag for gode, filosofiske diskusjoner – uavhengig om du tror det som står er Guds ord eller ikke, sier Moen som har vært fast husfilosof i radioprogrammet Verdibørsen på NRK P2 i flere år.

37-åringen har til tider vært omdiskutert i offentligheten. Han har blant annet ytret seg om kontroversielle temaer som aktiv dødshjelp, seksualitet og monogami.

Når han dør, har Moen planer om å fryse ned sin egen kropp i håp om å vekkes til live i fremtiden.

MENER MYE: Ole Martin Moen er en kjent stemme for flere i samfunnsdebatten og er blitt beskyldt for å være mer provokatør enn filosof.

– Kristne har nok ikke vært mitt kjernepublikum, selv om jeg føler at enkelte tillegger meg meninger jeg egentlig ikke står for, sier Moen uten at han ønsker å gå i detalj.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men det er jo ekstra gøy at vi med denne podkasten treffer mange kristne, sier han.

Overrasket over lyttermassen

At flertallet av lytterne viser seg å være kristne, er ikke noe programlederne hadde sett for seg. Flere har tatt kontakt via sosiale medier eller telefon for å gi ros, men også for å diskutere videre det som blir omtalt i episodene.

– Vi trodde kanskje at de kristne ville tenke mer «velkommen etter» og at vi ikke hadde så mye å tilføre deres verden, sier Moen.

Bøhn er enig.

KJEMPER MED ANDAKTEN: Podkasten til Bøhn og Moen ligger på plassen bak den tradisjonsrike Andakten til NRK på podtoppen.no sin liste over mest populære podkaster i Norge for uke 23.

– Men jeg tror det handler om at vi kommer med et barnlig blikk og oppfattes som et friskt pust. At vi overfor kristne fremstår åpne og søkende, uten å være truende. I hvert fall kan det virker sånn, sier han.

– Verken truende eller troende, sier Moen, til latter fra sin medprogramleder.

FASIT: Bøhn og Moen bruker bibeloversettelsen fra 2011 som utgangspunkt i sin podkast. Er de usikre på noe, finner de frem konfirmasjonsbibelen de fikk som 13-14-åringer.

– Vi er respektfulle. For oss er det ikke interessant å latterliggjøre noe som helst i Bibelen, selv om vi skulle være helt uenig i det som står. Vi søker forståelse og kunnskap, og det får vi mer av for hver bok vi leser, fortsetter han.

Etterlyser mer toleranse

Bøhn har fra før et godt forhold til kristne. Blant annet var han veileder for kristen-profil og samfunnsdebatant, Espen Ottosen, da han skrev sin masteroppgave.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kjenner mange kristne, og de fleste er både reflekterte og har interessante meninger. Når jeg leser Bibelen, merker jeg at jeg også forstår mer av spesielt de konservative, sier han.

OTTOSEN OG FILOSOFEN: Einar Duenger Bøhn (t.h.) kjenner Espen Ottosen gjennom blant annet UiA og som gjest i podkasten hans «Einar Duenger Bøhns filosofipod».

UiA-professoren mener nettopp forståelse og toleranse er en mangelvare i det norske samfunnet.

– Jeg savner at folk snakker mer med hverandre og lar ulike perspektiver slippe til. Det gjelder både liberale og konservative. Min erfaring er at hvis du viser velvilje overfor dine meningsmotstandere og lar dem begrunne sine standpunkter, vil du lettere kunne tolerere dem. Det handler ikke om å enes om alt, men forstå hvorfor mennesker tenker forskjellig, sier han.

MER TOLERANSE: Einar Duenger Bøhn mener samfunnet trenger mer forståelse og toleranse mellom meningsmotstandere.

Moen samstemmer.

– Selv om man av og til føler man kommer fra en helt annen verden enn den man snakker med, kan man møtes for å kommunisere og lære av hverandre. Hvis man bare blir stemplet som gal, kommer man sjelden noen vei, sier han.

Barna spør om høytlesning

Både Bøhn og Moen er familiefedre. At de bruker fritiden sin på å lese verdens mest solgte bok, går ikke upåaktet hen hos barna deres.

– Mine barn har begynt å spørre om ikke jeg kan lese høyt fra Bibelen for dem. De sier det er gøy å høre og sitter stille og følger med, sier Bøhn.

– Mine gjør det samme, sier Moen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva er det de synes er gøy, da?

STUDIEBIBEL: Som utdannet religionslærer, liker Ole Martin Moen å bruke studiebibelen til å notere sine funn og tankepunkter underveis i lesingen.

– Som regel fortellingene. Jeg leste David og Goliat for eksempel. Det synes de var helt fantastisk. Navn de har hørt om, men som de ikke kjenner så grundig, sier Bøhn.

– Vi har lest om Noa. Fortellingen er jo lenger enn bare selve arken, sier Moen.

HELLIG SKRIFT: Podkast-duoen er klar over at de trer inn i det aller helligste for kristne, når de leser Bibelen fra perm til perm.

– Mange i verden blir kristne som følge av å lese Bibelen. Tenker dere over at det også kan skje med dere?

– Vi har jo hørt om dette. Kristne jeg kjenner sier at å lese Bibelen er som en dimmer som blir sterkere og sterkere. At man leser seg varm, på en måte. Jeg forstår det litt. Bibelen har en slags magi over seg som gjør at vi leser med ganske stor interesse, sier Bøhn og legger til:

– Så hadde det jo vært gøy om Ole Martin ble kristen når vi kommer til Det nye testamente.

Gleder seg til Det nye testamente

Etter to intense timer er dagens episode om Høysangen over. Dermed er 22 av 66 bøker gjennomgått i podkastformat.

– Noen bøker er tyngre enn andre. Jesaja synes jeg var lang og kjedelig, sier Bøhn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes Krønikebøkene var seige. Men vi leste dem også, selv om det for min del krevde en god del kopper kaffe sier Moen.

– Er det noen bøker dere vil trekke fram så langt?

– For meg er Mosebøkene, spesielt de to første, Job og Forkynneren store verk. Høysangen og Rut var også positive overraskelser, sier Bøhn.

Ole Martin og Einars tre grunner til å lese Bibelen for mannen i gata

– Bibelen gir en utfyllende forståelse av den vestlige kulturen hvor kristendommen har festet seg.

– Bibelen skildrer konsist menneskelig psykologi og gir en god inngang til å reflektere over eget liv.

– Bibelen er like aktuell i 2022 som da den ble skrevet.

Moen er spesielt enig i vurderingen av Jobs bok, en bok som duoen brukte hele fire timer på å gjennomgå.

– Men jeg gleder meg til vi kommer til Det nye testamente og Jesus. Da vil det nok ta av, spår Bøhn.

MØTES JEVNLIG: Episodene til «Ole Martin og Einar leser Bibelen» blir spilt inn én gang i uka hjemme hos Bøhn (t.v.) på Kjelsås i Oslo.

– Hvorfor det?

– Fordi det er så kompakt, og det ligger så mye velkjent der. Bare tenk på juleevangeliet og påsken. Samtidig er det nok sterkere følelser knyttet til innholdet som kan skape enda flere reaksjoner. Jeg blir nesten litt stresset av å tenke på det, sier Einar Duenger Bøhn.