ANNERLEDES FEIRING: I år som i fjor fører pandemien til en annerledes feiring i by og bygd. I fjor ble nasjonalsangen sunget fra vinduer og balkonger over hele landet. Bildet er tatt like ved Torgallmenningen i Bergen.

Vær med og ta samfunnsansvar

Engasjer deg politisk, engasjer deg i idrettslag og i velforeninger, for å nevne noen eksempler. Men glem aldri din tilhørighet til Kristus og kirken!

Det er snart 17. mai. Vi er heldige som bor i kanskje verdens beste demokrati. Våre forfedre har gjort et enestående arbeid og vært med og bygd opp velferdsstaten vår.

Jesus sier at vi skal være lys og salt i verden. Vi skal ta ansvar og hjelpe de sultne, de som er i nød og de som sitter i fengsel. Tenk hvor mye godt som er utført i denne verden ved at mennesker har brydd seg om andre.

Det er et dårlig tegn dersom kristenfolket bare lever for seg selv og i sin lukkede sirkel. Det er imot evangeliets natur og kun leve for seg selv.

Jeg har vært med å be for landet vårt i mange år. I forkant av stortingsvalg har jeg vært med å løfte fram gode kristne verdier i bønn, uten å være partipolitisk når jeg ber. Det er valg til høsten, og det er viktig å være verdibevisst. Studerer de ulike partiprogram og gjør opp din egen mening.

Det er snart 17. mai. Vi er heldige som bor i kanskje verdens beste demokrati. Våre forfedre har gjort et enestående arbeid og vært med og bygd opp vår velferdsstat.

Jeg blir alltid glad og takknemlig når jeg ser barnetogene der barna vinker med flaggene og gleder seg sammen med oss voksne. I andre land er det militærparader med tanks og kanoner på tilsvarende dager.

Landet vårt ble bygd opp med nøysomhet og gudstro. Og i flagget vårt kommer korset så flott fram. Vi har en stor arv å ta vare på!

Jeg vil løfte opp Hans Nielsen Hauge som i år ble født for 250 år siden. Han var en av de mest betydningsfulle personligheter i norsk historie. Den vekkelsen han startet var med å danne forutsetningen for et fungerende demokrati.

Han ble jo så kjent blant oss kristne for sitt virke som forkynner og vekkelsespredikant. Men han var faktisk Norges mest leste forfatter i sin samtid og skrev omkring 30 bøker.

Dessuten startet eller restartet han også minst 30 bedrifter selv og var involvert i oppstarten av nærmere 150 virksomheter av forskjellig slag. Antageligvis resulterte det i 7.000–8.000 nye arbeidsplasser i en tid hvor Norge hadde omtrent 900.000 innbyggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette gjør ham faktisk til en av norgeshistoriens største og mest betydningsfulle gründere, skriver blant annet forfatteren Karsten Alnæs og historiker Francis Seierstad i sin omtale av Hauge.

Hans Nilsen Hauge var et fabelaktig eksempel på hvor viktig det er å bryte kirkesirkelen og engasjere seg i samfunnet.

Min utfordring til dagens ungdom er: Engasjer deg i samfunnet. Engasjer deg politisk, engasjer deg i idrettslag og i velforeninger, for å nevne noen eksempler. Men glem aldri din tilhørighet til Kristus og kirken!

Vi skal alle be for myndighetene. Engasjere oss i oppgaver i samfunnet. Vær lys og salt der Gud har satt oss. Å være en positiv ressurs.

Det er snart 17. mai. I takknemlighet ber vi for de som bor i landet, enten de er norske eller har innvandrerbakgrunn. Selv om det ikke blir de tradisjonelle barnetogene dette året, husker vi på barna og det ufødte liv.

Gratulerer med nasjonaldagen!