«Rakettene som Hamas fyrer inn over Israel i hundre- og tusentall er ikke ufarlig fyrverkeri», skriver Dagen. Bildet viser en ødelagt bygning i byen Ashdod i Israel etter et rakettangrep fra Gaza. Foto: Abir Sultan / EPA / NTB

Rettferdig krig er ikke matematikk

Når man skal vurdere om den israelske gjengjeldelsen er proporsjonal, kan man ikke bare telle antallet ofre på hver side.

Enhver som har sin medmenneskelighet intakt, må betrakte oppblussingen i konflikten mellom Israel og Hamas med sorg og gru.

Det er fryktelig å være vitne til lidelsene og ødeleggelsene. Når konflikten mellom jødiske og arabiske borgere i Israel i tillegg når et nivå vi knapt har sett tidligere, er det desto tristere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig er det både tankevekkende og nedslående å se hvordan Israel igjen gjøres til syndebukk av mange som ser konflikten på trygg avstand fra Norge.

«Kjenn historien din: Israel gjør bare det de følgende landene har gjort i forsvar: Storbritannia, USA, Saudi-Arabia, India, Pakistan, Tyrkia, Spania Australia, Canada. Pek ikke ut bare Israel. Fred for palestinerne. Sikkerhet for Israel», skriver den britiske muslimske professoren Ed Husain på Twitter.

Ingen bør ta lett på at menneskeliv går tapt, enten de er arabiske eller jødiske. Det er alltid en tragedie når et menneske blir drept i krig, og ikke minst når barn blir ofre.

En ansvarlig myndighet i et land plikter imidlertid å tilstrebe trygghet for egne borgere. Rakettene som Hamas fyrer inn over Israel i hundre- og tusentall er ikke ufarlig fyrverkeri.

Ingen stat kan la være å stoppe en slik trussel. Rakettene koster liv og forårsaker stor skade på andre måter, ikke minst mentalt.

Dessverre står Israel overfor en fiende som ser ut til å hate israelerne mer enn de elsker sine egne barn. Hamas er en ekstremistisk organisasjon som opptrer med en kynisme som er ufattelig.

Når man skal vurdere om den israelske gjengjeldelsen er proporsjonal, kan man ikke bare telle antallet ofre på hver side. Man kan ikke si at motangrepene er passelig avstemt hvis tapene er like store.

Det er ikke vanskelig å si seg enig med dem som ønsker at kamphandlingene skal opphøre og kreftene gå til å bygge en fredelig sameksistens.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Hamas er urokkelig i sitt ønske om å utslette Israel. Med stadig mer avanserte våpen fra Hamas er det ikke rart at israelske innbyggere er skremt.

Forsker Cecilie Hellestveit fra Folkerettsinstituttet sa til Aftenposten at i denne konflikten, kan jusen være på israelsk side – selv om hun mener kan virke urettferdig.

Hva som er lov og ikke lov i krig er noe verdens land har bestemt sammen. De internasjonale reglene er kjent som krigens folkerett. Ett av de viktigste prinsippene er at det ikke er lov å angripe sivile med vilje. Dermed er rakettene fra Hamas folkerettsbrudd.

Ifølge Hellestveit er Hamas i en paradoksal situasjon: De er militært så svake at de ikke har andre muligheter enn å kjempe på en måte som er ulovlig. Når sivile derimot rammes av israelske angrep, er det «utilsiktede tap».

Israel står i en verditradisjon som tillegger alle menneskeliv verdi. Og ut fra rene omdømmehensyn er bildene fra Gaza så belastende at anklagene om at Israel angriper hensynsløst, er urimelige.

Så lenge Hamas fastholder sin dødelige islamistiske ideologi og gjør det man kan for å stryke Israel av kartet, er den sørgelige konsekvensen at det blir nye runder med død og lidelse.