SKEPSIS: I Oslo bystyre (bildet) er det partier som konsekvent kutter sosiale tiltak som har en kristelig forankring. Også i byråkratiet merker man denne skepsisen, skriver Erik Lunde.

Oslo trenger engasjerte kristne

Det er et viktig kjennemerke på kristne menigheter og organisasjoner at man er mer opptatt av hva man kan gi tilbake til byen, enn hva byen skal gi til dem. Kristne har til alle tider vært en ressurs for sine byer.

Uten kristne som bryr seg om byen sin, ville mange mennesker i Oslo hatt det langt verre.

Kristne kirker og menigheter har over lang tid vært de viktigste sosiale entreprenørene i Norge. Kristne har sett sosiale behov omkring seg – og handlet. Menneskeverdet og nestekjærlighetstanken har inspirert til innsats for de mest utsatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uten de kristne menighetene ville den norske velferdsstaten sett helt annerledes ut. Oslo by hadde ikke vært i nærheten å gi et godt tilbud til de som trenger samfunnet støtte aller mest, dersom det ikke var for kristne kirker, menigheter og organisasjoner.

Ta Marita-kafeen som ett eksempel: Her har engasjerte pinsevenner sett en utfordring og bygget opp et viktig tilbud som kommunen aldri hadde etablert. Det er sosialt entreprenørskap i praksis. Likevel ser vi nå en tendens til at dette sosiale entreprenørskapet svekkes. Vi merker at det har blitt vanskeligere å få ideelle aktører med kristen bakgrunn på banen. Det er et tap for byen.

Jeg tror hovedgrunnen til dette er at reglene begynner å bli veldig kompliserte for å få støtte, og at det finnes en betydelig skepsis i samfunnet mot sosiale entreprenører med et kristent verdigrunnlag. I Oslo bystyre er det partier som konsekvent kutter sosiale tiltak som har en kristelig forankring. Også i ­byråkratiet merker man denne skepsisen.

Men det er også å utfordre kristne kirker, menigheter og organisasjoner til å være enda mer offensive. Vi trenger deres innsats for byen. Det er et viktig kjennemerke på kristne menigheter og organisasjoner at man er mer opptatt av hva man kan gi tilbake til byen, enn hva byen skal gi til dem. Kristne har til alle tider vært en ressurs for sine byer.

Oslo KrF vil legge til rette for mer sosialt entreprenørskap i Oslo. Vi vil legge til rette for at ideelle virksomheter har en sentral rolle i å utforme fremtidens tjenestetilbud i Oslo. KrFs klare mål er at 25 prosent av helse- og omsorgstjenestene i Oslo bør utføres av frivillig og ideell sektor på sikt.

Kommunen skal være en støttespiller for sosialt entreprenørskap, og utarbeide informasjon om hva sosialt entreprenørskap er og brukes til. Den må lære opp sosiale entreprenører slik at de blir kjent med kommuner som innkjøper og forvalter av anbudsregler.

Oslo er en by i sterk vekst. Vi kommer aldri til å klare å løse byens mange sosiale utfordringer uten kristne, sosiale entreprenører. Oslo trenger engasjementet som verdibevisste kristne har med seg. Jeg håper på et enda tettere samarbeid i fremtiden.

Les også
Hareide: – Imponert over religiøst forhold til eiendomsskatt
Les også
Flyktninghjelpen overveldet over giverglede
Les også
Oslo skal kjøpe nye trikker for 3 milliarder
Les også
Eit verdiparti med sosial samvit
Les også
Solberg åpner for hastemøte om flyktninger