TJENE GUD: Mark og Liza Karlinsky vil bruke sine store musikalske talenter i tjeneste for Gud. – – Jeg skjønner at jeg har et spesielt talent, men alt sammen er fra Gud og ikke noe jeg kan eller vil ta æren for, sier Mark.

Musikktalenter gir all ære til Gud

Mark (14) og Liza (17) Karlinsky spiller til sangene i sin jødiske messiasmenighet i Israel. Nå er verden i ferd med å oppdage de to søsknene.

Hver sabbat de er hjemme stiller de i musikkgruppa som leder allsangen i menigheten Jerusalem Assembley House of Redemption i Jerusalem. Liza trakterer pianoet, mens Mark spiller fiolin. Begge fryder seg over at de kan bruke musikken til å ære Gud med.

– Jeg ønsker å bruke talentet som Gud har gitt meg, til å takke og ære Herren med. Kanskje kan jeg med musikken hjelpe noen å se og oppleve Guds store kjærlighet og komme til tro på han, sier Liza.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sammen med broren Mark spiller hun flere kjente klassiske musikkstykker. Alle notene er på plass selv om noen av passasjene går svært hurtig for seg og fingrene farer som lyn over tangentene og fiolinstrengene.

Fra Sibir

Karlinsky-familien kommer fra byen Barnaul ved elva Ob i det sørlige Sibir. Faren Vladimir er jøde med jødiske foreldre på både far og morssiden, mens Julia er russer. Da de flyttet til Israel i 2002, var bare Liza og Mark født. Siden har de fått gutten Ariel på ti og jenta Michel på fem år.

– Vi flyttet til Israel fordi vi opplevde at Gud viste oss at vi skulle reise. Tiden var inne for å dra til Israel, sier Vladimir.

Det var moren Julia som fikk Liza til å begynne å ta pianotimer.

– Jeg likte det ikke i starten, det var litt vanskelig. Etter hvert gikk det bedre, og nå spiller jeg av bare glede, sier Liza.

Etter at de kom til Israel hadde hun privatlærer i noen år, og fra 12-års alderen har hun fått undervisning i musikkskolen og ved et musikkakademi i Jerusalem. I dag opptrer hun med klassisk musikk og har spilt på konserter mange steder i Israel. Også fra utlandet har det kommet invitasjoner til å spille, men foreløpig har hun takket nei.

– Jeg har lyst å bli profesjonell musiker. Det har også læreren min rådet meg til. Det er det kjekkeste jeg gjør, jeg kan ikke klare meg uten musikken, smiler Liza.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stjernen

Mark er den store stjernen i familien med sitt eminente fiolinspill. Sju år gammel fikk foreldrene han inn i en spesiell grunnskole der musikk hadde stor plass på timeplanen. Barna lekte i starten med instrumentene sine, og snart oppdaget både foreldrene og lærerne at Mark var dyktig på fiolinen sin. Dermed ga de han spesialundervisning, fordi de skjønte de hadde med en spesiell musikalsk gave å gjøre.

Etter to år flyttet de til Jerusalem, men familien hadde ikke råd til å betale for privatundervisning for Mark.

– Vi ville gjerne at han skulle få fortsette, så vi ba Gud hjelpe oss. Så tok vi kontakt med en eldre dame som er en dyktig fiolinist og bor utenfor Tel Aviv, og vi sa det som det var at vi ikke var i stand til å betale henne skikkelig for undervisning til Mark. Hun lyttet til spillet hans, tok han inn som elev og reduserte betalingen kraftig, forteller Vladimir.

Dyktig lærer

Siden 2009 har den 92 år gamle Irina Etigon vært Marks fiolinlærer. Hun har vært elev av den verdenskjente fiolinisten David Oistrach.

– Jeg skjønner at jeg har et spesielt musikktalent, men alt sammen er fra Gud og ikke noe jeg kan eller vil ta æren for, sier Mark.

– Han er så ydmyk, sånn snakker han alltid, skyter Liza inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg lurer på om han bruker mye av tiden sin til å øve. Mark drar på det.

– Øve? Jeg synes ikke jeg øver så veldig mye, maks to timer hver dag, sier han.

Mark innrømmer at han må spille på musikkstykkene han har i lekse, men legger til at det kommer så lett for han. Det tar aldri svært lang tid å øve inn stykkene.

De mange symfoniorkestrene i Israel har oppdaget talentet til Mark, og han har alt hatt solistoppgaver i en rekke byer i Israel. I tillegg har han opptrådt i USA (New York), Italia, England og Sveits, og i februar i år deltok han i en mesterklasse i Interlaken i Sveits med den kjente fiolinisten Zakhar Bron. Vladimir hevder Bron må være en av verdens beste fiolinister for tiden.

Vitne om sin tro

Mark spiller gjerne lovsanger til Gud på fiolinen sin, i tillegg til all den klassiske musikken.

– Først av alt vil jeg studere musikk og spille på et høyt nivå. Da hender det ofte at vi blir invitert til selskap i lag med viktige og kjente personer. Ved slike anledninger ønsker jeg å vitne om min tro for dem. Det er kanskje eneste muligheten de får til å høre evangeliet, sier Mark Karlinsky.

Vladimir forteller om den kjente fiolinisten Jehudi Menuhin som 13 år gammel var solist på en konsert i Berlin. Blant publikum var Albert Einstein, og etter konserten gikk han bak scenen, kysset den 13 år gamle solisten og sa: «I dag, Jehudi, har du ennå en gang vist meg at det finnes en Gud i himmelen.» Historien ble gjengitt i New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Musikk er også noe åndelig, og både Mark og Liza ønsker å peke på Gud med musikken sin, sier Vladimir.

Søsknene Karlinsky

Går i menigheten Jerusalem Assembley House of Redemption i Jerusalem.

Karlinsky-familien kommer fra byen Barnaul ved elva Ob i det sørlige Sibir.

Lisa (17) har en drøm om å bli profesjonell musiker.

Mark (14) har hatt solistoppgaver i Israel, men også i utlandet.

Les også
Hollywoods pastor
Les også
Kamp om plassen i menighetenMenighetsdoktorene
Les også
Forstår ikke de kristnes taushetLill May Vestly
Les også
Kjære Gud, kan du hilse foreldrene mine...