Martin (18) lærer opp tusen voksne
Normisjon har ikke tro på at misjonsinnsatsen skal måles i antall heltidsmisjonærer.
Normisjon sender ut færre misjonærer, men vil ikke være med på at misjonsarbeidet trappes ned.
– At det er færre norske misjonærer betyr ikke nødvendigvis at mindre arbeid blir gjort, sier Dag-Håkon Eriksen, avdelingsleder for misjon.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
LES: Femten år siden fusjonsvedtak
Dagen skrev lørdag at Normisjon kutter fire stillinger i utearbeidet fremfor å doble antallet misjonærer fra 21 til 50, slik generalsekretærens visjon lød i fjor høst.
Ressursmiljø
Utenlandssjefen har ikke tro på bare å måle misjonsinnsatsen på antall heltidsmisjonærer og viser til Bangladesh der Normisjon har 160 lokale medarbeidere på lønningslisten, ansatt i prosjekter og det faste arbeidet på feltet.
Nettopp der, i Bangladesh, skal den nye Asia-basen være et ressursmiljø som skal hjelpe partnere i India, Nepal og Bangladesh til å realisere sine strategier og planer. Denne utviklingen er helt i tråd med organisasjonens langsiktige strategi (2012-2025). Organisasjonen stimulerer aktivt en utvikling der det internasjonale arbeidet skjer i organiserte nettverk med flere partnere.
Korttid
– Vi kan sende ressurspersoner fra Norge på korttidsoppdrag som kan bistå partnerne våre. Vi ønsker å bruke folk variert og fleksibelt, forklarer Eriksen. Han viser til utsendinger som jobber som rådgivere under lokalt lederskap, samt voluntører og erfarne misjonærer som reiser ut på korttidsoppdrag.
LES OGSÅ: Kutter i stedet for å doble misjonærtall
– Vi er del av en universell kirke. På en måte er dette et tegn på at misjonsarbeidet er blitt vellykket.
Misjonstrender
Eriksen presiserer at misjonen vil måtte ha en større rolle i land der det ikke er en kirke eller kristne organisasjoner, eller der disse står svakt.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
– Men heller ikke da trenger vi bare å sende norske misjonærer, men kan finne partnere som vi kan jobbe sammen med fra de andre samarbeidslandene våre. Det er ikke noe dramatisk i dette. Det er slik trendene i misjonen er, sier han.
Eriksen presiserer at det ikke foreligger vedtak rundt dette ennå, og at saken skal til landsstyret i flere runder.
– Trenger langtidsmisjonærer
Scenariet beroliger ikke Malimisjonær Guri Enger.
– Vi kan sende ut tidligere misjonærer på korttidsoppdrag, men vi trenger også langtidsmisjonærer, sier hun.
I Mali er det gjort positive erfaringer med korttidsmisjon i ungdomsarbeidet. Enger ser verdien i at norske ungdommer kommer til landet for å være til støtte for unge maliere.
– De er inspiratorer, men vi kan ikke basere oss på det.
– Ikke enkelt
Språkkunnskap og relasjoner betyr svært mye i det vestafrikanske landet.
– Det er ikke mange i Norge som snakker fransk, og det er fort gjort å tråkke over kulturelle grenser, sier Enger.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Hun legger til at det er krevende for misjonærstaben å ta i mot korttidsteam på grunn av det praktiske arbeidet som følger med. Transport er dessuten en stor utfordring i landet på grunn av de dårlige veiene og den vanskelige infrastrukturen. Misjonæren er også opptatt av de nasjonale medarbeiderne:
– Det er ikke enkelt for dem når det skiftes ut folk ofte.
Etter militærkuppet i 2012 har den politiske situasjonen lagt begrensninger på antall besøkende. Enger tror ikke det blir endring i landet med det første.
– Dette er krevende, sier hun, og avviser at den skisserte modellen kan passe for Mali. – Da må ting forandre seg.
Bibeloversetteren tror utviklingen har flere uheldige sider:
– Normisjon trenger også norske misjonærer for å fortelle om arbeidet i Mali. Kallet om å gå ut gjelder alle, også nordmenn. Vi kan ikke betale oss ut av dette, vi må også selv reise, sier hun.
Normisjons generalforsamling
Normisjon har generalforsamling i Grimstad 29.6-1.7
Antall misjonærer var 43 i Normisjons første år (2001) og 21 i 2014.