Illustrasjonsfoto: Tim Hamilton/CC/Flickr

Juleplater til glede og forargelse

Det er penger å tjene på å gi ut juleplater. Det kan være noe av grunnen til at stadig flere artister gir seg i kast med «Deilig er jorden».

Også i år kommer det ut noen helt ferske juleplater. De helt store artistene gir bare sine gamle juleplater ut på nytt, så årets slipp er kanskje mer på det jevne. Det er mye mulig at en av storselgerne de siste årene, plata til Sissel Kyrkjebø og Odd Nordstoga, også i år vil selge godt. Det er da også ei god plate, og kraftig markedsført. Året den kom ut var de to artistene gjester på NRKs Lørdagsrevy en lørdag i juli.

Les: Tarjei Gilje skriver om sitt syn på julemusikk

Det er ikke sikkert det er gjort noen undersøkelse på dette, men salgstallene taler vel for seg. Salget av CD-er går kraftig ned, men på julemusikken er folk fortsatt tradisjonelle og konservative. Derfor selger fortsatt julemusikk godt. Det kan friste mange til å gi ut julepalter, selv om de kanskje ikke artister man forbinder med julemusikk. I år kommer for eksempel en plate med julemusikk fra Downton Abbey. Et overskuddsprodukt som vil selge i bøtter og spann. «Hits for Kids jul», med artister som Queen og Dizzie Tunes, kaster seg også inn i dansen rundt enebærbusken.

På juleplaten «Jul i bygda» har en rekke danseband gått sammen for spre juleglede, med sanger som «Juletre og fenalår» og «Slaps og sludder».

Men vi skal ikke diskreditere initiativene fra disse artistene. De er sikkert hederlige.

Dagen tar her for seg et knippe av årets juleplater. Og finner du ikke noen som treffer deg, anbefaler vi, som vi har gjort i flere år, å sette på Solveig Slettahjell og Tord Gutavsens plate «Natt i Betlehem». Der får du alt du trenger – også i år.

Anmeldelse: Tone Damlis nye juleplate

Anmeldelse: Mestere i å skape vinterfølelse

Anmeldelse: «Karsten og Petras vidunderlige jul»

Anmeldelse: KORKen av for julestemning

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Sjanseløst og uten betydningAnmeldt Juleplate
Les også
Mestere i å skape vinterfølelse
Les også
Juleplater til glede og forargelse
Les også
KORKen av for julestemningAnmeldt Juleplate