Jobber for å få flere innvandrere inn i menighetsråd

En trofast kjerne innvandrere går regelmessig til gudstjeneste i Mandal kirke, men så langt sitter ingen av dem i menighetsrådet. - Vi jobber med saken, opplyser soknepresten.

Per Rag­nar Ha­rald­stad in­for­me­rer at me­nig­he­ten har mange nye lands­menn som kom­mer tro­fast til guds­tje­nes­te hver søn­dag.

- Mål­set­tin­gen er å få en av dem med i me­nig­hets­rå­det. Det er noe vi snak­ker om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han for­tel­ler at mange har en sterk kirke­til­hø­rig­het i lan­det de kom­mer fra, som gjør det ut­ford­ren­de å skul­le en­ga­sje­re seg i et me­nig­hets­råd. Språk­kunn­ska­per er en en annen ut­ford­ring.

- Det let­tes­te har vært å en­ga­sje­re dem i prak­tis­ke ar­beids­opp­ga­ver. De er utro­lig tro­fas­te og flin­ke, så vi job­ber mot at flere av dem skal få mer le­den­de opp­ga­ver, sier sokne­pres­ten.

På guds­tje­nes­ten søn­dag hadde rundt 30 av de som del­tok på guds­tje­nes­ten uten­landsk opp­rin­nel­se.

- Vi har blitt vel­dig glad i dem, og de ut­vi­ser en tro­fast­het i frem­møte som lig­ger langt i over­kant av den jevne nord­menn. Der har de mye å lære oss, og vi skul­le gjer­ne hatt med enda flere, sier han.

Be­visst sat­sing

Den nors­ke kirke har ikke en enes­te inn­vand­rer blant de 116 re­pre­sen­tan­te­ne på Kirke­mø­tet. Mette Marie Bom­men, in­te­gra­sjons­le­der i Det Nors­ke Bap­tist­sam­funn tror ikke kir­ken er alene om slike tall

- Der er mange kirke­sam­funn som fort­satt har det sånn, tror hun.

In­nen­for Det nors­ke Bap­tist­sam­funn har 30 mi­grant­me­nig­he­ter blitt stif­tet det siste ti­året. Bom­men sier det lig­ger en be­visst sat­sing bak tal­le­ne.

- To av de seks an­sat­te hos oss job­ber med in­te­gre­ring. Vi har gjort prio­ri­te­rin­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bom­men sier at det trengs en be­visst­gjø­ring i or­ga­ni­sa­sjo­nen fra topp til bunn og at re­krut­te­ring må skje på alle nivå.

Uten­landsk ka­te­ket

I Østre Aker pros­ti er det blitt an­satt en ka­te­ket fra Etio­pia. De­sa­legn Aiana var enes­te uten­lands­ke søker og fikk job­ben.

Kirke­for­val­ter Vig­dis Nil­sen Bø for­tel­ler at mange i pros­ti­et har fler­kul­tu­rell bak­grunn, og at dét er et na­tur­lig kva­li­fi­ka­sjons­krav. Me­nig­hets­rå­de­ne er også opp­tatt av det fler­kul­tu­rel­le as­pek­tet.

- Jeg kan li­ke­vel ikke si at guds­tje­neste­opp­slut­nin­gen av­teg­ner at man bor i et fler­kul­tu­relt om­rå­de, sier hun.

I Høy­brå­ten, Fos­sum og Stov­ner sokn i Oslo er det blitt satt i gang et pro­sjekt for å ut­vik­le et sam­ar­beid med mi­grant­me­nig­he­te­ne som fins i flere av kir­ke­ne.

I me­nig­hets­rå­det som er fel­les for de tre kir­ke­ne sit­ter det i dag ingen med uten­landsk bak­grunn, men målet er at det skal vel­ges inn en re­pre­sen­tant ved val­get i 2015.

- Vi må jobbe for at bred­den av de som har til­hø­rig­het til Den nors­ke kirke blir re­pre­sen­tert, mener sokne­prest Kåre Rune Hauge.

Les også
En norsk kirke for nordmenn?Kirkemøtets medlemmer
Les også
Kirken er blitt Samiras andre hjemInnvandrere i Den norske kirkeFakta om assyrere
Les også
Blendahvitt i Kirkemøtet