LANGSIKTIG: Gjerme (bildet) er nok klar over at mange synes det er spennende å høre på ham, men er opptatt av at menigheten skal være mer enn et blaff eller et kick, skriver Tarjei Gilje.

Jesus bak overskriftene

En prest eller pastor vet bedre enn de fleste at kristenlivet ikke går av seg selv. Øystein Gjerme leder en ung menighet, og utfordrer leseren til å sette en bevisst kurs for livet.

Det meste ved Øystein Gjermes offentlige virksomhet tegner et bilde av ham som en maratonløper mer enn en spurter. Selv om aktivitetsnivået noen ganger kan gi inntrykk av et forsøk på å være begge deler. For samtidig som Gjerme er dypt engasjert i å bygge det som har blitt Salt-nettverket, med utgangspunkt i modermenigheten Bergenskirken, er han også en av de mest populære gjestetalerne rundt i Kristen-Norge. Ikke minst på sommerstevner. Denne sommeren er intet unntak. I år har Gjerme også vært ledsaget av boken «Bygg din fortid», hvor han utfordrer troende til å ta bevisste valg i nåtid slik at de gjennom det gir sitt «fremtidige jeg (...) et godt fundament å stå på».

Gjennomtenkt

I løpet av drøyt ti år har Salt Bergenskirken blitt en av byens mest populære menigheter. Gjermes evner som kommunikator og kulturell arkitekt er sentrale årsaker til det. Han klarer å gjøre komplekse problemstillinger tilgjengelige, samtidig som han er gjennomtenkt nok til å unngå åpenbare fallgruver. Menigheten har også jobbet bevisst med gudstjenesteuttrykket, og har et gjennomtenkt forhold til hvordan de fremstår fra scenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Vil ha flere kvinnelige pinsepastorer

Salt Bergenskirken har ikke minst lykkes med å nå unge voksne-gruppen, herunder mange studenter. Dette må vel være blant de mest kritiske lyttermassene som finnes, og det å lykkes nettopp blant dem sier noe om formidlingsevner.

Modning

Samtidig vet Gjerme godt at de som er menighetsaktive i dag slett ikke uten videre er det om 10 eller 20 år. Med et litt originalt utgangspunkt har han derfor skrevet en bok til livshjelp for den troende. Gjerme viser til Luk 2:52, hvor det heter at «Jesus gikk fram i alder og visdom. Han var til glede for Gud og mennesker.» Dette er det Bibelen forteller om Jesu liv fra han var 12 til han var 30 år. Nettopp modning er det fremste nøkkelordet for å forstå siktemålet med denne boken. Underveis har jeg flere ganger spurt meg selv hva slags sjanger boken egentlig er skrevet i. Innledningsvis lurte jeg på om det var en slags selvhjelpsbok, men etter hvert fremstod den mer som en praktisk veiledning til det hverdagslige kristenlivet. Det er ikke noen tung dogmatisk bok, selv om Gjerme gjør flere forsøk på å sette leseren inn i grunnleggende pinseteologi. Med et nokså vidt spekter av referanser fra ulike fagdisipliner hjelper Gjerme leseren til å bygge åndelig karakter.

Ordet og helliggjørelse

Gjerme er nok klar over at mange synes det er spennende å høre på ham, men er opptatt av at menigheten skal være mer enn et blaff eller et kick. Og samtidig som Salt Bergenskirken på mange måter et en moderne menighet, viser Gjerme med denne boken både at han selv fortsatt er en overbevist pinsevenn, og at den kulturen han vil bygge handler mer om langsiktig bygging enn om heftige enkeltopplevelser. Her er noen av Gjermes utfordringer:

«Om jeg tar summen av kontoutskriften, kalenderen og Facebook-veggen min, så håper jeg at det forteller noe om et liv som er preget av at «dette livet leves i etterfølgelse av Jesus».»

«Skal du bygge slik at troen blir fast og fundamentert for fremtiden, så plasser deg i et miljø som er fullt av bibelbruk, tro, liv, samhold, respekt og begeistring som bidrar til å bygge troen.»

«Kvaliteten på «oppover»-relasjonen til Gud viser seg i «utover»-relasjonen til andre mennesker.

«Det viktigste er at Jesus får sin plass, da faller alt det andre viktige på plass i livet. Å ha Ham som orienteringspunkt gjør at du kan leve et liv hvor Han er Herre».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Om ikke Ordet blir lest og tatt inn, blir det heller ingen helliggjørelse. Blir det ingen helliggjørelse, så blir det ingen Jesus-likhet. Blir det ingen Jesus-likhet, så blir det innen Sannhet. Jesus kom for å vitne om sannheten gjennom Ordet».

Konfrontasjon

Utover i boken går Gjerme dypere inn i det bibelske bildespråket, og bruker formuleringer som han ikke uten videre ville latt stå som overskrift på prekenene sine. Mot slutten erkjenner han også at det er «en konfrontasjon forbundet med å stå for sin tro i møte med dem som tror og mener noe annerledes. Den konfrontasjonen kan være ubehagelig, og mange velger derfor å holde troen sin for seg selv». Gjerme er åpenbart opptatt av å forberede leseren på at den kristne troen kan koste, og vil utfordre til å bygge et kristent fundament som holder.

Gåter og kamper

Om jeg likevel skulle utfordre Gjerme, kunne jeg tenke meg at han også gikk inn på noen av de mer utfordrende sidene ved det kristne livet. På de spørsmålene hvor vi strever med å finne svarene, hvor vi må kjempe med Gud. For de fleste av oss er dette også viktige momenter i den åndelige dannelsen. Her tror jeg Gjerme med erfaringer både fra sitt eget liv og fra livet som menighetsleder kunne bidratt til å bygge ned hindringer som står mellom menighetsaktive mennesker og den Gud de ønsker å tilhøre.

Anmeldt bok

Øystein Gjerme

Bygg din fortid

Hermon forlag 2015

Heftet, 176 sider

Les også
De gir ut Kygo-inspirert lovsang mot slaveriEn dagSlaveri
Les også
Ti år med SaltSalt Bergenskirken
Les også
Vil utrydde menneskehandel i NorgeEn Dag
Les også
Fra nisje til premissleverandør
Les også
Pinsepastor kan bli gjesteredaktør