«Jeg er helt trygg på at holdningene i vår organisasjon er preget av dette oppdraget og ikke av antisemittiske eller rasistiske holdninger», skriver kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (bildet). Foto: Heiko Junge / NTB

Jeg er enig i at formuleringene er antisemittiske

NRK beklager at disse antisemittiske formuleringene ble publisert.

Dette er kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksens svar på brevet han fikk tilsendt av preses Olav Fykse Tveit i Den norske kirke etter Israel-uttalelsene til programleder Shaun Henrik Matheson.

----------

Til Olav Fykse Tveit, preses og biskop i Den norske kirke,

Takk for brev som jeg mottok torsdag 5. februar. Jeg har jo også kunnet lese om brevet og dine synspunkter i media. Det er selvsagt både naturlig og bra at dette fører til en offentlig debatt.

Dette innslaget var en del av en direktesending og det ble altså beklaget og fjernet ganske umiddelbart etter at Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen ble gjort oppmerksom på innholdet.

Han og etikkredaktør Per Arne Kalbakk ga en konkret begrunnelse i flere medier for at NRK beklaget og fjernet denne delen av programflaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg har merket meg ditt hovedpoeng der du etterlyser en mer spesifikk begrunnelse knyttet til at konkrete formuleringer er antisemittiske.

Jeg er enig i at formuleringene, som du selv peker på, er antisemittiske. NRK beklager at disse antisemittiske formuleringene ble publisert.

Ettersom det allerede førstkommende torsdag er møte i Kringkastingsrådet, mener jeg det er en hensiktsmessig anledning å gi en offentlig samlet redegjørelse og vurdering fra NRK.

Forøvrig merker jeg meg at du generelt er fornøyd med innholdet i NRK også dekningen av situasjonen i Midt-Østen og Israel-Palestina. Det er jeg glad for å høre. Det forteller meg at du har forståelse for NRKs redaksjonelle uavhengighet og at vår oppgave i å drive kritisk journalistikk.

Jeg er opptatt av at NRK skal gi programskapere og journalister stor redaksjonell frihet innenfor alle sjangere. NRK skal bidra til at ulike stemmer og synspunkter skal være representert i offentligheten.

Også synspunkter som noen misliker, innhold som blir utsatt for kritikk eller synliggjøring av mangfold som provoserer noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette innebærer at det av og til blir gjort feil. Da er det selvsagt avgjørende at vi håndterer dette raskt og riktig. Og at vi gir en begrunnet beklagelse når vi mener det er grunnlag for det. Det var det i dette tilfelle.

Det ligger i NRKs kjerneoppdrag å bidra til toleranse og inkludering for alle i Norge og dermed bidra til å bekjempe enhver form for antisemittisme og rasisme. Vi har en ambisjon om å være en raus fellesarena, der mangfoldet i vårt land skal være tilstede og synes.

Jeg er helt trygg på at holdningene i vår organisasjon er preget av dette oppdraget og ikke av antisemittiske eller rasistiske holdninger. Det gjelder også den angjeldende journalisten i denne saken.

Les også
NRK-journalist hylles på nazi-nettsted etter Israel-uttalelser
Les også
NRK-ledelsen innrømmer antisemittisme
Les også
Sterk innrømmelse av jødehat
Les også
Raja fordømmer ikke NRKs Israel-tirade
Les også
Israelsorganisasjoner anmelder NRK-profil
Les også
Over 500 klager på P13-innslaget med Israel-tirade