BYGGER UT: Israel reagerer på danningen av den nye palestinske regjeringen i Ramallah ved å gi grønt lys for bygging av 1.500 husvære i Judea og Samaria. – Det er både en rett og en plikt for staten Israel å bygge over hele landet, sier boligminister Uri Ariel. Bildet: Nybygging i bosettingen Eli i Samaria.

Israel svarer Hamas med mer bygging

Israel reagerer kraftig på danningen av den nye palestinske samlingsregjeringen. Boligminister Uri Ariel gir grønt lys for bygging av nye 1.500 husvære i Judea og Samaria og østlige deler av Jerusalem.

De nye byggetillatelsene kommer som er klar reaksjon på etableringen av den nye palestinske regjeringen i Ramallah der Hamas er representert. Hamas er av både USA, EU og Israel definert som en terrororganisasjon, og Israel har derfor brutt de diplomatiske forbindelsene med den nye palestinske regjeringen.

Onsdag åpnet boligminister Uri Ariel for bygging av 1.500 nye husvære, mange også utenfor eksisterende bosettinger på Vestbredden og i det østlige Jerusalem. Det sa han er en passende reaksjon fra Israels side på den nye «palestinske terror-regjeringen» som ble tatt i ed tidligere denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bygger over alt

Det gis grønt lys til bygging av over 700 husvære i eksisterende bosettinger i Judea og Samaria. I tillegg skal det bygges 400 i den nordlige bydelen Givat Shlomo i Jerusalem og 38 i bosettingen Geva Binjamin nord for Jerusalem.

– Det er både en rett og en plikt for staten Israel å bygge over hele landet, og jeg tror disse byggeløyvene bare er begynnelsen, sier Uri Ariel i en uttalelse.

Dette er i tråd med en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahu som i forbindelse med Jerusalem-dagen rett før helgen sa at Israel bygger hvor de vil, også i hele det forente Jerusalem.

Skuffet over Kerry

Israel har reagert på USAs utenriksminister John Kerry som har sagt han vil anerkjenne den nye palestinske regjeringen.

– President Abbas har gjort det klart at denne nye teknokratiske regjeringen er forpliktet på ikkevold, forhandlinger, anerkjennelse av staten Israel og respekt for tidligere avtaler og kravene fra Kvartetten. Med dette som grunnlag og at regjeringen ikke har noen ministre som er direkte tilsluttet Hamas, vil vi samarbeide med dem, sa Kerry onsdag.

USA-nei til bygging

Torsdag gikk USAs ambassadør til Israel, Dan Shapiro, ut mot Israels store byggeplaner.

– Vi går imot bygging i bosettingene og bekjentgjøringen av dette. Dette hadde skjedd med eller uten vår uenighet om den nye palestinske overgangsregjeringen, sier Shapiro til Hærens Radio i Israel.

Han legger til at USA ikke har noen illusjoner når det gjelder Hamas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hamas er en terrororganisasjon. Vi har ingen forbindelser med Hamas, vi vil ikke samarbeide med dem, ikke støtte dem og ikke samarbeide med en regjering der Hamas sitter, sier Shapiro.

Gratulerer

Onsdag gratulerte Kvartettens midtøsten-utsending, Tony Blair, den palestinske statsministeren, Rami Hamdallah, med den nye palestinske regjeringen. De palestinske myndigheter hevder Blair oppfordret den nye samlingsregjeringen til å holde fast på tidligere internasjonale avtaler, og Hamdallah takket Kvartetten for deres støtte, melder det palestinske nyhetsbyrået Maan. Kvartetten består av USA, EU, Russland og Kina.

Les også
Paven, Peres og Abbas ber om fred
Les også
Ny Midtausten-politikk?
Les også
Siler Israel-handel