Pave Frans fikk søndag besøk av Shimon Peres og Mahmoud Abbas. De var samlet i Vatikanet for en symbolsk fredsbønn. Foto: Max Rossi / Reuters / NTB scanpix

Paven, Peres og Abbas ber om fred

Pave Frans benyttet pinsen til å samle Israels president Shimon Peres og Palestinas president Mahmoud Abbas til en felles bønn om fred.

Paven inviterte Peres og Abbas under Midtøsten-besøket i forrige måned, og begge takket ja til invitasjonen.

Peres og Abbas hilste hjertelig på hverandre da de søndag kveld ankom Vatikanstaten. De møtte paven utenfor paveboligen, og derfra gikk turen til Vatikanets hage, hvor bønnestunden fant sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tema for bønnene – en jødisk, en kristen og en muslimsk – var skapelse, tilgivelse og fred.

– Å slutte fred krever mot, mye mer enn ved krigføring, sa paven under seremonien og fortsatte med en bønn.

– Gi oss mot i våre hjerter til å ta konkrete skritt for å oppnå fred.

Oliventre

Bønnene ble lest opp på arabisk, engelsk, hebraisk og italiensk, med musikalske innslag innimellom. På programmet sto også planting av et oliventre.

Pave Frans' venner fra hjemlandet Argentina, rabbiner Abraham Skorka og muslimen Omar Abbout, som var med paven til Midtøsten i forrige måned, var også til stede søndag.

Vatikanet er realistisk om bønneseremoniens effekt. Det dreier seg om en symbolsk handling som kan føre til dialog, men neppe noen konkret effekt.

– Ingen skal lures til å tro at det oppstår fred i Det hellige land. Det handler om å ta en pustepause, noe som har vært fraværende en stund. Paven ønsker å se opp og fram. Politikk avgjør ikke alt, sier bønnestundens organisator, Pierbattista Pizzaballa.

Anspent

Spenningen mellom palestinske og israelske myndigheter har økt ytterligere den siste tiden, siden Abbas nylig tok i ed en ny palestinsk enhetsregjering. Regjeringen, som består av teknokrater, støttes av både Fatha og Hamas, noe som har møtt kraftig motstand fra israelsk hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den er en selvmotsigelse som ikke kan vare særlig lenge, sa Peres om den palestinske regjeringen søndag.

– Man bør aldri avvise en mulighet for dialog, ei heller internt, lød svaret fra Abbas.

Siden regjeringsutnevnelsen har Israel kunngjort planer om å bygge ytterligere 3.200 nye boliger i allerede eksisterende jødiske bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Går av

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu var ikke med til Vatikanet søndag, og han har ikke villet forholde seg til den nye palestinske regjeringen.

Peres, som har preget Israelsk politikk i mange tiår, skal på sin side gi seg som president i juli, bare noen dager før han fyller 91 år. (©NTB)

Les også
Pave Frans til Vestbredden med ønske om fred
Les også
Pave Frans på rundtur i Midtøsten
Les også
Oppfyllelsen av en drøm for pave Frans
Les også
Paven ba troende lære av Abraham