IRRITERT: Innsenderen er ­irritert over at jan Hanvold går til personangrep mot Greta Thunberg. Foto: David Zalubowski, AP Photo

Hva skjer, 
Hanvold?

For noen dager siden leste jeg et facebookinnlegg som Jan Hanvold la ut og som jeg reagerte sterkt på. Jeg kjente på frustrasjon og irritasjon, og at jeg blir lei meg.

I innlegget angriper Hanvold de såkalte «Globalister og fanatiske grønnskollinger» som snakker om verdens undergang, og går til personangrep mot Greta Thunberg.

Det han skriver om henne gjør meg irritert, for han omtaler henne som «en psykisk syk jente ifra nabolandet, som hyler ut sitt budskap om verdens undergang. Bare, å se uttrykket i ansiktet hennes, vet vi at hun ikke er vel bevart.»

Litt senere i innlegget går han til angrep på mennesker som forteller om sine vonde opplevelser i kristne sammenhenger. Bakgrunnen for dette angrepet er Disco, en film om en tenårings vanskelige liv i en karismatisk sammenheng, som nå går på kino. Hadde jeg vært en del av Hanvolds forståelse av Bibelen og kristendommen så tror jeg at jeg også ville fått vonde opplevelser i kristne sammenhenger.

Hanvold omtaler disse menneskene som kristne avhoppere og beskriver dem på en måte som jeg synes er krenkende: «Det som er felles for disse, er at de har overført sine personlige problemer til menigheter og organisasjoner. Og er ikke i stand til, å se sine egne feil og mangler. De har aldri fungert sosialt, å har store personlige problemer. Som de ikke tar et oppgjør med.»

Er det slike personangrep vi kristne skal drive med? Nei, selvfølgelig ikke, dette var ikke det Gud eller Bibelen har fortalt oss å gjøre, vi skal elske vår neste. Vi skal vise ydmykhet mot andre mennesker. I 3. Mosebok 19:9–18 kan vi lese om å elske vår neste. Kort sagt: Vi skal elske vår neste som oss selv. For hvem av oss ønsker vel å bli skadet av sladder eller onde gjerninger?

Når det gjelder Jan Hanvolds angrep på Greta Thunberg, har det kommet mange sterke reaksjoner fra folk, noe som er veldig forståelig og på sin plass.

Slike personangrep er ikke noe vi kristne skal gjøre, vi skal ikke krenke folk med slike ord, dette er en handling av Hanvold som jeg tror mange kristne er uenige i. Det er så altfor langt over grensen å snakke slik om mennesker på denne måten, som «psykisk syk» og «ikke vel bevart».

Hanvold gleder seg over å være godt forankret i Bibelen. Men i den Bibelen jeg leser, så kan vi lese hvordan «Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, trofasthet, ydmykhet og selvbeherskelse», slik Paulus skriver i sitt brev til menigheten i Galatia.

Det er dessverre lite å spore av dette i hans angrep mot Greta Thunberg. Jeg ser dessverre altfor lite av de bibelske verdiene i det Hanvold skriver, og jeg forstår ikke hvorfor han skriver noe sånt på Facebook, er det bare for å provosere?

I Bibelen har vi mange tekster som handler om å møte mennesker med kjærlighet, fred, vennlighet, godhet, ydmykhet og selvbeherskelse. Dette er noen av ordene som Bibelen har stort fokus på, men som jeg ikke kan se i innlegget Hanvold skrev. Hvor er kjærligheten? Hvor er ydmykheten?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er skummelt å kritisere andre mennesker på denne måten, og det er sårt at det skal bli sånn fra Hanvold, han som «skal» være en «stor kristen leder». Jeg skulle ønske, for alle de som følger Hanvold og ser han på tv, at han kunne vært et stort og sunt forbilde, men jeg tviler på at det er så mange som ser på han som det etter dette innlegget.

Jeg håper at Hanvold leser dette innlegget og kommentarene som har kommet på hans facebookinnlegg, og jeg håper han tar lærdom av situasjonen og skjønner alvoret med å krenke mennesker på denne måten.