ALTA: Rektor Andreas Granerud forteller at både lærere og elever pleier å ta av seg på beina når de går inn i kapellet på folkehøgskolen. Det handler ikke bare om å ta vare på gulvet. Foran i rommet henger flere ikoner som skolen har fått i eie gjennom kontakt med russiske kristne.
Tarjei Gilje
Hellig grunn på folkehøgskolen
En påminnelse om hvordan både dannelse og åndelig modning kan ta ulike former, og at et folkehøgskoleår kan gi både dyp og langvarig virkning.
Før man går inn i kapellet på Alta folkehøgskole, er det vanlig å ta av seg på beina. Opprinnelig var det for å ta vare på gulvet. Men rektor Andreas Granerud forteller at det å ta av seg skoene også har blitt en påminnelse om at man går inn i et litt annerledes rom.
På veggen henger det flere ikoner som har kommet i folkehøgskolens eie gjennom kontakten med russiske kristne i Murmansk som ligger rundt 70 mil sørøst for Alta.
I luthersk lavkirkelighet har ikke alle hatt et like nært forhold til ikoner. Men åndeligheten er i endring, og ærefrykten for det hellige erfares kanskje litt annerledes på en folkehøgskole hvor nærheten til skaperverket ellers er et viktig særpreg.