LEDER: Det forundrer oss stort at Sandberg ikke ser de uheldige signalene hans sterke og gjentagende engasjement for Iran sender ut, skriver Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i Dagen, på lederplass.

Fra islamkritiker til Iran-venn

Hvorfor i all verden legger en Frp-statsråd sommerferien sin til Iran?

Kritikken er hard i deler av det norske eksil-iranske miljøet etter at det før helgen gjennom VG ble kjent at fiskeriminister Per Sandberg er på ferie i den islamistiske diktaturstaten Iran.

De ser riktignok hyggelige ut, de feriebildene av Sandberg og hans norsk-iranske venninne som nå legges ut på sosiale medier. Men statsrådens valg av reisemål sender også ut andre og langt mer alvorlige signaler enn det inntrykket av eksotisk ferieidyll som forsøkes spredd via Instagram.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Per Sandbergs Iran-ferie kommer på toppen av det som har vært et systematisk engasjement fra fiskeriministerens side for den islamiststyrte nasjonen helt siden han tiltrådte som statsråd.

I 2016 stod Sandberg i spissen for en reise med i underkant av 100 norske næringslivsaktører til landet. Han har også engasjert seg for å få startet opp en venneforening mellom Iran og Norge. Tidligere i år deltok han på feiringen av persisk nyttår i regi av den iranske ambassaden i Oslo.

Per Sandbergs flørting med ayatolla-styrte Iran er vanskelig å forstå av flere grunner. Det mest iøynefallende misforholdet er jo at han vitterlig representerer et parti som ellers markerer seg som sterke motstandere av islamisme generelt og den politiske utgaven av den spesielt.

Det er heldigvis bare et fåtall stater i verden der fanatiske islamister sitter ved makten og får muligheten til å forme samfunnet i sitt eget bilde. Men Iran er dessverre et av de fremste eksemplene på en slik nasjon, ødelagt av fundamentalistisk muslimsk tro.

Kvinner, minoriteter og annerledes tenkende undertrykkes på det groveste. De styrende ayatollaene har forvandlet Teheran fra Midtøstens motehovedstad til en by der moralpolitiet patruljerer gatene for å passe på at kvinner er tilstrekkelig tildekket. På offentlige steder henges homofile i heisekraner til skrekk og advarsel.

Irans militære engasjement i land som Libanon, Syria og Jemen bidrar til ytterligere destabilisering av Midtøsten. Mens Sandberg har fartet rundt i Iran nå i sommer, har landets myndigheter vært i ordkrig med vår fremste allierte USA.

De samme myndighetene har for øvrig uttrykt ønske om å møte Sandberg under hans ferie i landet. Når PST på toppen av alt dette advarer Norge og norske borgere om Iran driver etterretning mot oss, blir det hele bare enda mer uforståelig.

Det forundrer oss stort at Sandberg ikke ser de uheldige signalene hans sterke og gjentagende engasjement for Iran sender ut. Spesielt fordi han jo personlig har blitt oppfattet som en av de som går absolutt lengst i sin kritikk av muslimsk fundamentalisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For eksempel er Per Sandberg mannen bak et av de mest opphetede møtene i et norsk debattstudio noen gang. Selv om man prøver, er det vanskelig å glemme radiodebatten mellom KrF-leder Knut Arild Hareide og Sandberg i februar 2015, der sistnevnte beskyldte Kristelig Folkeparti for å være ansvarlig for at norsk ungdom ble rekruttert til IS.

Senere samme år ble Per Sandberg fiskeriminister. Vi vet ikke hva som har skjedd med ham siden den gangen, men noe må det nesten være. Det er i hvert fall betydelig forskjell mellom den tidligere sterkt islamkritiske stortingsrepresentanten og den nåværende iranvennlige fiskeriministeren.

Les også
Voldsom ordkrig mellom Iran og USA
Les også
Jente (18) arrestert for dansevideo på Instagram
Les også
Trump og Pompeo skjeller ut Irans ledere
Les også
Iran truer Trump med oljeblokade og «alle krigers mor»
Les også
Israel vil ha iranske styrker vekk fra grensen