ASSIMILERES: Halvor Fosli er sterkt insisterende på at det for samfunnsintegrasjonens skyld er nødvendig at innvandrere langt på vei verdimessig og normmessig assimileres inn i den norske kulturen, skriver Olav Hovdelien.
Vidar Ruud, NTB Scanpix
Et samfunnskritisk perspektiv på negative konsekvenser av innvandring
Det er på ingen måte et oppløftende budskap Halvor Fosli har å komme med i sin nye bok. Dette er boken for den som ønsker å bli utfordret til å bryte med gamle tankemønstre.
«Hva er det som skjer i Norge og resten av Europa i vår tid? Er vi i ferd med å skusle bort rike og harmoniske nasjonalstater preget av rettssikkerhet, demokrati, likestilling og omfattende velferdsordninger i bytte mot noe uprøvd og risikofylt – nemlig flerkulturelle innvandringsstater, drevet fra av formaljuridiske argumenter snarere enn som resultat av demokratiske vedtak, og med den følge at den sosiale tilliten undergraves, utryggheten og polariseringen i det offentlige rom øker og evnen til å finansiere velferdsordningene svekkes vesentlig?»
Sitatet er hentet fra Halvor Foslis ferske bok «Mot nasjonalt sammenbrudd. Norge i masseinnvandringens tid», og oppsummerer mye av innholdet. Fosli stiller seg klart kritisk til det han oppfatter som en altfor stor innvandring, og til måten, innvandringsspørsmålet er blitt håndtert på politisk og i offentligheten.
Fosli (f. 1961) er sosiolog med magistergradseksamen fra Universitetet i Oslo, og har tidligere blant annet publisert den brageprisnominerte boken «Kristianiabohemen. Byen, miljøet, menneska» (Samlaget, 1994) og «Fremmed i eget land» (Fagbokforlaget, 2015). Han har tidligere arbeidet i forlagsbransjen, og vært redaktør for det faglitterære tidsskriftet Prosa.