LEDER: «Når Bekkevold får tenkt seg om, så tror vi nok også han egentlig innser hvilken stor symbolsk kraft handlingen hans har i KrF», skriver sjefredaktør Vebjørn Selbekk på lederplass. Foto: Facebook / Geir Bekkevold

Et KrF likt alle andre

De som trodde det var noen forskjell på KrF og de andre når det gjelder forståelsen av ekteskapet, kan nå tro om igjen.

«KrFs familiepolitiske talsmann, Geir Jørgen Bekkevold, viet i helgen partiets kommunikasjonssjef med hennes lesbiske samboer.»

Smak litt på den setningen, som altså var den første i Dagens artikkel i går om stortingsrepresentanten som forrettet i vielsen da KrFs kommunikasjonssjef giftet seg i en likekjønnet seremoni.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter vår mening illustrerer den nemlig bedre enn noe annet hvilken voldsom endring som på bare få år har skjedd når det gjelder KrF og synet på ekteskapet. Man skal ikke så veldig langt tilbake i tid før en slik beskrivelse ville minnet mer om science fiction enn faktabasert sakprosa i en avis. Virkeligheten overgår nå det som bare for kort tid siden fortonet seg som fantasi.

Kristelig Folkeparti har gjennom hele sin historie stemt imot alle lovforslag som har utfordret forståelsen av ekteskapet som en institusjon for en kvinne og en mann. På 90-tallet kjempet partiet iherdig mot partnerskapsloven som ble vedtatt mot partiets og de fleste andre borgerliges stemmer i 1993. 15 år senere stod slaget om den kjønnsnøytrale ekteskapsloven. Den ble vedtatt selv om KrF og Frp stemte imot.

Men det var før og ikke nå. De som trodde at det fortsatt var noen forskjell på KrF og de andre partiene i denne saken, kan altså tro om igjen. Faktum er at KrF nå har en familiepolitisk talsperson som ikke bare støtter en kjønnsnøytral ekteskapslov, men som faktisk personlig er med på å utøve den både i kirkelig og dermed også offentlig regi.

Vi registrerer at både KrF-leder Knut Arild Hareide og Geir Jørgen Bekkevold selv prøver «å ta en Per Sandberg». De hevder begge to at dette er en handling som ble gjort av en privatperson. «Det var ikke KrFs stortingsrepresentant, det var ikke KrFs familiepolitiske talsmann, det var privatpersonen Geir Jørgen Bekkevold som viet de to», for å oversette til sandbergsk.

Det er et resonnement som faller på sin egen urimelighet. Hvis man sitter i et høytstående politisk tillitsverv, så har man den posisjonen uansett hvor man er og hva man gjør. Like lite som Per Sandberg kunne påberope seg å plaske rundt i Det kaspiske hav som privatperson, like lite var det privatpersonen Geir Jørgen Bekkevold som på lørdag viet Mona Høvset og Louise-Hill Vegsund.

Når Bekkevold får tenkt seg om, så tror vi nok også han egentlig innser hvilken stor symbolsk kraft handlingen hans har i KrF. Ekteskapsloven har vært og er for KrF-velgerne den mest omstridte saken på det familiepolitiske området, det politikkfeltet som altså Bekkevold er satt til å forvalte på partiets vegne. Nå forlater han både i ord og handling det som historisk sett har vært partiets syn. Og samtidig sender han også et kraftfullt signal til de av partiets kjernevelgere som har sterke synspunkter i denne saken. Mange av dem føler nok rett og slett at de har blitt holdt for narr.

Vi tror i hvert fall at en klok mann som Knut Arild Hareide forstår hvilken sprengkraft som potensielt finnes i denne saken. For partilederen har neppe glemt det medlemsraset og det fallet på meningsmålingene som KrF opplevde etter at han gikk i Pride-marsjen i 2016.

Les også
– Stolt og glad for å vie dem
Les også
Sandberg rammer Frp-velgerne der det gjør mest vondt
Les også
For frihet, mot Fri
Les også
Et løfte er et løfte er et løfte
Les også
Populær og omstridt i 20 år