Tidl. president Richard Nixon måtte gå av i unåde i 1974. Foto: AP / NTB

Den verste siden Nixon

Donald Trump er den mest udemokratiske president USA har hatt siden Richard Nixon måtte forlate Det hvite hus i skam for snart 50 år siden.

Også det nye året innledes med dramatikk i amerikansk politikk. Tirsdag avholdes det valg til to senatsplasser fra delstaten Georgia. Resultatet vil avgjøre hvor mye handlingsrom den nyvalgte presidenten Joe Biden vil få når han blir sverget inn 20. januar.

Hvis Demokratene vinner disse to setene, får Bidens parti flertall i Senatet og vil dermed kontrollere begge de to kamrene i det amerikanske parlamentet.

Men selv med bare to uker igjen av sin presidentgjerning har Donald Trump ikke gitt opp kampen om å fortsette å styre USA mot det amerikanske folkets vilje. I egne øyne er han den rettmessige presidenten til tross for at velgerne stemte ham ut for over to måneder siden. Nederlagene i alle rettsprosessene han har initiert - inkludert krasjlandingen i Høyesterett - har tilsynelatende heller ikke gjort noe inntrykk.

Lørdag ble en telefonsamtale som Trump hadde med den øverste valgansvarlige i delstaten Georgia lekket til media. Den hadde et innhold som var sjokkerende, selv etter trumpske standarder. I det timelange opptaket kan det amerikanske folket høre presidenten presse sin partifelle for å omgjøre resultatet i staten som med knapp margin gikk til Joe Biden i presidentvalget. Han ber den valgansvarlige «finne» 11.780 stemmer, som er én mer enn det antallet Trump tapte med i den delstaten i november.

Nå har Trump øynene festet mot onsdagens avstemning i Kongressen. Den skal formelt godkjenne valgresultatet. Vanligvis er dette en nærmest automatisk affære der de folkevalgte med den største selvfølgelighet respekterer de amerikanske velgernes dom. Men ikke i Trumps tidsalder.

Nå skal tydeligvis alle muligheter utnyttes for å prøve å sette folkets vilje til side. Og problemet er at Trump har fått en betydelig del av Det republikanske partiet med seg på sine angrep på USAs demokratiske prinsipper. Hans grep om partiet er så sterkt at cirka 140 republikanere i Representantenes Hus og 12 i Senatet er ventet å stemme for å underkjenne valgresultatet.

Et mindre robust demokrati enn USA ville fått store problemer med å håndtere en situasjon som den som nå har oppstått. Og helt sikre på at det ikke kan komme nye, dramatiske overraskelser fra Det ovale kontor de neste fjorten dagene, er amerikanerne ikke.

I helgen gikk ti tidligere forsvarsministre fra begge partier sammen om en offentlig uttalelse der de advarer Trump mot å blande USAs militære styrker inn i valguenigheten. Advarselen kommer etter rapporter om at muligheten for å innføre militær unntakstilstand skal være nevnt i Det hvite hus.

Donald Trump har vært en av de mest splittende personene som har innehatt presidentembetet i de over 230 årene det har eksistert. Men det er etter valgnederlaget han har vist sin aller verste side: Den dypt udemokratiske narsissisten som ikke bryr seg det minste om folkets vilje.

Det vi har vært vitne til fra Trump de siste ukene kan bare sammenlignes med Richard Nixons Watergate-skandale i 1974. Og Trumps exit fra Det hvite hus vil bli like skamfull som Nixons.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Trumps farlige dolkestøtslegende
Les også
Donald Trump – et politisk forbilde for kristne?
Les også
Biden haler inn på Trump blant kristne velgere