BANGUI: To kister, to mennesker drept i angrep i et muslimsk område i hovedstaden Bangui i Den sentralafrikanske republikk. Foto: REUTERS/Siegfried Modola / NTB Scanpix

Vurderer norsk militærbidrag i Afrika

EU har vedtatt å iverksette en øyeblikkelig militæroperasjon for å dempe den voksende krisen i Den sentralafrikanske republikk.

- Iverk­set­tel­sen av ope­ra­sjo­nen viser EUs vilje til å delta i det in­ter­na­sjo­na­le ar­bei­det for å gjen­opp­ret­te sta­bi­li­tet og sik­ker­het i Ban­gui og el­lers i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk, sier EUs uten­riks­sjef Cat­h­e­ri­ne Aston.

Norsk hjelp

Det er ikke kjent hvil­ke land som skal bidra, men EU har bedt Norge delta i styr­ken som skal til Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er til vur­de­ring, sier uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de til NTB om Norge vil delta.

- Det Norge har gjort så langt, er at vi har stilt opp med støt­te gjen­nom FN til løn­nin­ger i ad­mi­ni­stra­sjo­nen i lan­det og be­ty­de­lig hu­ma­ni­tær bi­stand, men vi har til vur­de­ring om vi har ka­pa­si­tet knyt­tet til even­tu­el­le slike bi­drag.

Styr­ken på 1.000 sol­da­ter skal plas­se­res i Ban­gui og gi støt­te til 8.000 frans­ke og afri­kans­ke sol­da­ter som al­le­re­de er ut­plas­sert. Fore­lø­pig er det plan­lagt til­stede­væ­rel­se et halvt år.

Eva­ku­erer mus­li­mer

FN ad­var­te tirs­dag at 19.000 mus­li­mer i Ban­gui ri­si­ke­rer å bli drept av krist­ne mi­lits­grup­per om de ikke snart blir eva­ku­ert fra ho­ved­sta­den i lan­det.

Vol­den er blus­set opp igjen i byen den siste uken på grunn av an­grep fra krist­ne sol­da­ter som til­hø­rer anti-Ba­l­a­ka-mi­lit­sen mot mus­lims­ke in­ne­byg­ge­re og sol­da­ter fra den Afri­kans­ke Union som er i lan­det på freds­opp­drag.

- Vi vil ikke stå på siden og se men­nes­ker bli slak­tet. Til­stede­væ­rel­sen av sol­da­tert fra Frank­ri­ke og Den afri­kans­ke union er enes­te grunn til at de ikke er drept al­le­re­de, sier Fa­tou­ma­ta Leje­une-Ka­ba, tal­s­per­son for FNs høy­kom­mis­sær for flykt­nin­ger (UNHCR).

Si­tua­sjo­nen i den tid­li­ge­re frans­ke ko­lo­ni­en er blitt kao­tisk etter at en mus­limsk opp­rørs­grup­pe tok mak­ten i et kupp for et år siden. Kup­pet førte til at krist­ne mi­lit­ser gikk løs på lan­dets mus­lims­ke mi­no­ri­tet som hevn. Vol­den bærer preg av et­nisk ren­sing, og nær­mest alle lan­dets mus­li­mer skal nå ha flyk­tet til andre land i re­gio­nen.

(©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Er et folkemord greit når det er kristne som dreper?
Les også
Muslimer angripes i kristendommens navnBlodig konflikt